Mačke svake godine usmrte do 3,7 milijardi ptica u SAD - Vijesti.me
debata

Mačke svake godine usmrte do 3,7 milijardi ptica u SAD

Mačke u 48 američkih država obuhvaćenih studijom, usmrte i od 6,9 milijardi do 20,7 milijardi sisara - većinom miševa, rovaca, zečeva i poljskih miševa

Domaće i mačke bez vlasnika svake godine usmrte do 3,7 milijardi ptica u SAD, pokazalo je istraživanje koje je ponovo podstaklo višedecenijsku debatu o prijetnji koju mačke predstavljaju po druge životinjske vrste.

Procjene, po kojima je broj ptica koje ubijaju mačke od 1,4 milijarde do 3,7 milijardi, znatno su veće od dosadašnjih, koje su obuhvatale stotine miliona, prenose američki mediji.

Mačke u 48 američkih država obuhvaćenih studijom, usmrte i od 6,9 milijardi do 20,7 milijardi sisara - većinom miševa, rovaca, zečeva i poljskih miševa. Studija će biti objavljena idućeg utorka, u magazinu "Nature Communications".

"Naše istraživanje je pokazalo da mačke na slobodi prouzrokuju znatno veću smrtnost u životinjskom svijetu nego što se mislilo i vjerovatno su najveći uzrok smrti američkih ptica i sisara. Neophodna je naučna konzervacija i intervencija"

"Šokiran sam", kazao je ornitolog Piter Mara iz Smitsonijan instituta za očuvanje u biologiji koji je sa kolegama Skotom Losom i Tomom Vilom sproveo istraživanje.

Studija je sprovedena u okviru većeg istraživanja procjene broja ptica koje ubijaju grabljivice, hemija i uređaji koje je napravio čovjek. Oko trećine od ukupno 800 vrsta ptica u SAD je ugroženo ili je brojčano u znatnom padu.

Ljubitelji ptica i mačaka godinama se spore zbog pitanja da li mačke koje provode vrijeme napolju, a nisu vrste iz SAD, treba uspavati ili im dozvoliti da slobodno lutaju, uz organizovanu kastraciju.

"Naše istraživanje je pokazalo da mačke na slobodi prouzrokuju znatno veću smrtnost u životinjskom svijetu nego što se mislilo i vjerovatno su najveći uzrok smrti američkih ptica i sisara. Neophodna je naučna konzervacija i intervencija", zaključili su autori studije.

U SAD se svake godine uspava četiri miliona mačaka.

Ljubitelji mačaka tvrde da novi podaci neće promijeniti njihov stav da su mačke žrtveni jarci za nestanak staništa ptica, hemikalije koje se koriste u đubrivu i insekticide, kao i sudare sa predmetima koje je napravio čovjek.

Autori studije došli su do podatka da u SAD živi od 30 miliona do 80 miliona mačaka bez vlasnika, kao i 84 miliona domaćih mačaka.