Na aukciji Lenonovo pismo puno mržnje upućeno Makartniju - Vijesti.me
NIJE ŠTEDIO OŠTRE RIJEČI

Na aukciji Lenonovo pismo puno mržnje upućeno Makartniju

"Nadam se da shvataš u koliko sranja ste ti i ostali moji 'ljubazni i nesebični' prijatelji uvalili mene i Joko,"

Džon Lenon
Džon Lenon (Foto: screenshot (YouTube))

Bitlsima je možda 60-ih išlo odlično, ali već početkom 70-ih odnos između Džona Lenona i Pola Makartnija je postao napet, što pokzzuje i mržnjom i bijesom ispunjeno pismo koje je Lenon poslao Makartniju, a koje će se naći na aukciji.

Pismo za koje se smatra da je napisano u Londonu 1971. imaće početnu cijenu od 20 hiljada dolara, adresirano je na "Lindu i Pola" i iskucano na mašini, a u njemu Lenon nije štedio teške riječi na račun kolege nakon raspada Bitlsa.  Stručnjaci misle da je u pitanju odgovor na pismo koje je Linda prethodno poslala Lenonu, u kojem ga kritikuje što nije otvoreno najavio svoj izlazak iz benda.

Bitlsi su se zvanično raspali 1970, mada je Lenon napustio bend u septembru 1969, nakon niza negativnih događaja, kao što su smrt njihovog menadžera Brajana Epstajna, pravni sporovi sa izdavačkom kućom i firmom Apple Corps , a nije pomoglo ni to što su Makartni i Lenon bili u vezama sa Lindom i Joko Ono.

Lenon je u pismu objasnio zašto javno nije najavio svoj odlazak iz benda.

"Pol i Klajn su cijeli jedan dan potrošili ubjeđujući me da je bolje da nikome ne govorim išta o tome, jer bi to 'loše uticalo na Bitlse', sjećaš se? Zato utuvi to u svoju malu perverznu glavu gospođo Makartni - pi*ke su me molile da ništa ne pričam o tome", napisao je kultni muzičar.

On se dotakao i svoje veze sa Joko Ono.

"Nadam se da shvataš u koliko sranja ste ti i ostali moji 'ljubazni i nesebični' prijatelji uvalili mene i Joko, otkad smo zajedno. Moglo je to biti ponekad suptilnije, ali ne često. Oboje smo se više puta izdigli iznad toga i opraštali vam, pa bi i vi tako pošteni ljudi mogli bar toliko da nam učinite", stoji u Lenonovom pismu.

Frontmen Bitlsa je u dotičnom pismu otišao toliko daleko da je iskoristio i priliku da uvrijedi Lindinu porodicu i izrazio uvjerenje da će njen brak sa Polom biti gotov u roku od dvije godine.

"Naravno, finansijski aspekat je bitan, svima nama, pogotovo nakon svog sranja koje su pravili članovi tvoje porodice. Neka ti Bog pomogne Pol, vidimo se za dvije godine, računam da ćeš do tada biti slobodan", istakao je Lenon i završio pismo sa "bez obzira na sve, volim vas oboje".