Plaže u Hrvatskoj: Na 100 m2 moći će da boravi 15 osoba - Vijesti.me
PREPORUKE HRVATSKOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO

Plaže u Hrvatskoj: Na 100 m2 moći će da boravi 15 osoba

Za sve posjetioce i zaposlene savjetuje se da se pridržavaju pravila fizičke udaljenosti od 1,5 metara, što važi i za boravak u vodi

Plaža u Hrvatskoj
Plaža u Hrvatskoj (Foto: commons.wikimedia.org)

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je juče preporuke za kupanje u moru kojima se određuje da se, za prostore morskih i slatkovodnih kupališta, maksimalan broj osoba kojima je dopušten istovremeni boravak određuje prema načelu 15 osoba na 100 m2 neto površine prostora.

Za sve posjetioce i zaposlene savjetuje se da se pridržavaju pravila fizičke udaljenosti od 1,5 metara, što važi i za boravak u vodi.

U preporukama piše da je nužno "na vidljivom mjestu na ulazu, kao i u samom prostoru gdje borave posjetioci, postaviti informacije o higijenskim postupcima i smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite kojih se treba pridržavati. "Ako je dostupna odgovarajuća infrastruktura, moguće je razglasom povremeno oglašavati glasovne poruke kako bi se posjetioci podsjetili na nužno održavanje fizičkog razmaka i drugih opštih mjera."

Na razumnim razmacima te na vidljivim mjestima nužno je postavljanje dozatora s dezinfekcionim sredstvom. 

Koncesionar treba da odvoji ležaljke na način da se osigura fizička distanca i da obezbijedi osobu koja može da nadzire propisane mjere, kao i da dezinfikuje ležaljke nekoliko puta dnevno, a obavezno nakon što određeni gost više ne koristi ležaljku i prije nego je drugi gost koristi. Ako prostori kupališta predviđaju druga sjedeća mjesta, njih je takođe potrebno rasporediti na 1,5 m udaljenosti.


Vidi sve komentare

Najčitanije iz sekcije Zanimljivo