Projekat vijeka: Britanska biblioteka pravi digitalni arhiv svih sajtova u zemlji - Vijesti.me
informatičko doba

Projekat vijeka: Britanska biblioteka pravi digitalni arhiv svih sajtova u zemlji

Hiljade sajtova koji neprekidno mijenjaju svoj sadržaj, poput sajtova dnevnih listova i magazina, biće skenirani jednom dnevno

Britanska biblioteka ubuduće će u svojoj arhivi čuvati sve stranice sa britanskih sajtova, uključujući i elektronska izdanja knjiga i blogove.

Biblioteka se odlučila na ambiciozni poduhvat u okviru kojeg će u digitalnoj memoriji biti sačuvano oko 4,8 miliona sajtova sa sufiksom ".uk" i oko milijardu njihovih podstrana.

Projekat će početi da se realizuje narednog vikenda. Sav sadržaj biće dostupan javnosti do kraja godine.

Time će na neki način biti ostvarena želja koju ta biblioteka ima od ranije - da sačuva sva izdanja knjiga, pamfleta, magazina i novina objavljenih u Velikoj Britaniji.

Iz biblioteke obećavaju da će držati korak sa svim tehnološkim promjenama, tako da će sav materijal biti sačuvan za buduće generacije.

Većina sajtova biće automatski skenirana jednom godišnje, dok će hiljade sajtova koji neprekidno mijenjaju svoj sadržaj, poput sajtova dnevnih listova i magazina, biti skenirani jednom dnevno.

Na taj način za samo jednu godinu biće prikupljen materijal za koji bi inače bilo potrebno 300 godina, navode u Britanskoj biblioteci.


Najčitanije iz sekcije Zanimljivo