Zvijezde "Igara gladi" edukuju o eboli - Vijesti.me
PROMOTIVNI SPOT

Zvijezde "Igara gladi" edukuju o eboli

"U Liberiji, 50 ljekara liječi 4,4 miliona ljudi", rekao je Hačerson i okrenuvši se Lorensovoj dodao: "Znam šta bi se dogodilo ako bi ti dobila ebolu". "Ja bih bila dobro", ozbiljno je odgovorila glumica

Igre gladi
Igre gladi (Foto: Beta/AP)

Zvijezde franšize "Igre gladi" snimile su promotivni spot za Fond preživjeti ebolu, čiji je cilj da se Amerikanci više edukuju o ovoj bolesti koja desetkuje stanovništvo zapadne Afrike.

Spot se otvara sa montažom snimaka iz američkih vesti o nekolicini slučajeva ebole u SAD i potom ukazuje da niko od osam pacijenata koji su liječeni u SAD nije preminuo dok u nekim djelovima zapadne Afrike svega dvoje od 10 oboljelih preživi. 

"Mnogi od njih ne prežive", rekla je zvijezda filma "Igre gladi", oskarovka Dženifer Lorens, dok njen kolega Džoš Hačerson dodaje: "A nisu imali ni mnogo izgleda". 

"U Liberiji, 50 ljekara liječi 4,4 miliona ljudi", rekao je Hačerson i okrenuvši se Lorensovoj dodao: "Znam šta bi se dogodilo ako bi ti dobila ebolu". 

"Ja bih bila dobro", ozbiljno je odgovorila glumica. 

U snimanju spota su učestvovali i Mahersala Ali, Lijam Hemsvort, Džulijen Mur i Džefri Rajt ali je poentu snimka iznio profesor medicine sa Harvarda i osnivač organizacije “Partners in Health” Pol Farmer, koji je poznat po svom radu na unaprjeđenju zdravstvene zaštite u siromašnim zemljama. 

Oboljelima od ebole u Zapadnoj Africi hitno su potrebne infuzije, elektroliti, hrana i "mnogo dobro obučenih medicinskih profesionalaca iz zapadne Afrike". 

"Sa kvalitetnom njegom, velika većina ljudi u zapadnoj Africi će preživjeti evolu", rekao je Farmer. 

Dva prijavljena smrtna slučaja od ebole u SAD nisu bili rođeni Amerikanci, piše AFP i podsjeća da su prošlog mjeseca zvijezde poput Bena Afleka, Bona, Vensana Kasela, Meta Dejmona i Morgana Frimena snimili promotiivni spot u vezi sa ebolom.