Završen Međunarodni sajam Trg od knjige: Dodjeljenje plakete najboljima - Vijesti.me
NASTUPILA GRUPA CASTEL NUOVO

Završen Međunarodni sajam Trg od knjige: Dodjeljenje plakete najboljima

Dobitnicima nagrada plakete je uručio Vladimir Dželetović, sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti i lokalnu upravu Opštine Herceg Novi

Trg od knjige
Trg od knjige (Foto: Slavica Kosić)

Dodjelom nagrada sinoć je završen je ovogodišnji Sajam knjiga Trg od knjige, na kome su za osam dana organizovana 22 književna, dramska i likovna programa i predstavljen rad 25 izdavačkih kuća iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

Žiri u sastavu prof dr Goran Maksimović predsjednik mr Đorđe Malavrazić i Voislav Buklatović donio je odluku da "Plaketu za izdavački poduhvat godine" dodijeli SANU i Izdavačkoj kući Zavod za udžbenike- Beograd, za izdanje: Rječnik pojmova likovnih umetnosti i arhitekture

“Rječnik pojmova likovnih umjetnosti i arhitekture obuhvata prvi tom (od A-Đ) u kojem su objavljena dostignuća ranije utemeljenog velikog naučnog projekta izrade umjetničkog i naučnog leksikona iz oblasti likovnih umjetnosti i arhitekture. Leksikonske odrednice obuhvataju opštu istoriju, prirodu, svojstva i funkciju dvije srodne oblasti: likovne umjetnosti i arhitekture, a opisuju fenomene, ličnosti i djela od antičke do savremene umjetnosti, te od afričkih plemenskih skulptura, preko italijanske renesanse, do savremenih duboreza, gravira i slikarskih kompozicija nastalih među južnoslovenskim narodima”, navodi ser u obrazloženju žirija.

Trg od knjige
Trg od knjige(Foto: Slavica Kosić)

Izdavačko preduzeće Arhipelag, Beograd, za ediciju Dela Danila Kiša, koja obuhvata ostvarenja Danila Kiša, uz priređivanje Mirjane Miočinović nagrađeno je Plaketom za ediciju.

Žiri je ocijenio da “posebno vrijednu činjenicu predstavlja objavljivanje Kišovih filmskih scenarija koji do sada nisu bili uvršteni u izdanja njegovih sabranih djela, a koji pored reprezentativnih i poznatih tekstova, kao što su romani Peščanik i Bašta, pepeo, te autopoetička i polemička studija Čas anatomije, iznova razotkrivaju aktuelnost Kišovog djela”.

Knjiga Simeona Marinkovića: Priče od A do Š za koju su ilustracije uradili Tihomir Čelanović i Dušan Pavlić, izdavačkog preduzeća Kreativni centar, Beograd, ponijela je epitet Najljepše knjige 13 Međunarodnog sajama knjniga.

“Izuzetno kreativno, savremeno izvedena grafička rješenja i ilustracije, koje su razvijene na nivo višeznačnih simbola u potpunoj korespondenciji sa književnim tekstom”, ocijenio je žiri.

Zanimljiva kazivanja o rokenrolu kao popularnom muzičkom pokretu druge polovine 20. vijeka, Ilustrovani rokenrol vodič, Davida Vartebedijana,Izdavačka kuća Pčelica, Podgorica-Čačak dobila je Plaketu za dječiju knjigu godine, jer je “ispričana kroz maštovito sjedinjavanje tekstualnog i vizuelnog doživljaja značajnih kompozicija, autora i bendova”.

“Posebnu vrijednost ovoga izdanja predstavlja činjenica da je rukopis u cijelosti prilagođen dječijem uzrastu i da sadrži prevashodni edukativni karakter”, istakao je žiri.

Trg od knjige
Trg od knjige(Foto: Slavica Kosić)

Dobitnicima nagrada plakete je uručio Vladimir Dželetović, sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti i lokalnu upravu Opštine Herceg Novi.

“Namjera je organizatora Trga od knjige, Gradske biblioteke i čitaonice, kao i Opštine Herceg Novi, da uprkos takozvanim savremenim trendovima kojima se često banalizuje i obesmišljava svaka vrijednost, ugrade još koji kamen u bedeme u kojima se gradi brana i kultura”, kazao jer Dželetović i podsjetio da su ove godine na Trgu od knjige obilježena tri značajna jubileja: 80 godina od rođenja Danila Kiša, 50 godina od smrti Aleksandra Lesa Ivanovića i 100 godina od rođenja Branka Ćopića.

“Svaka nagrada koliko govori o onome ko je njen laureat, isto toliko govori i o onima koji uspostavljaju kriterijume. Ja sam zato bio siguran da će Rečnik likovnih pojmova i arhitekture, što bi rekli likovna enciklopedija, u ovom gradu tako punom svjetlosti, tako punom te neke praizvorne ljepote, u podneblju koje su obilježili Lubarda, Lainović, Dado Đurić, danas Vojo Stanić, da prosto nešto što tako sveobuhvatno i tako temeljno dodiruje temu likovne umjetnosti, dobiti nagradu”, kazao je u ime nagrađenih Dragoljub Kojčić.

Trg od knjige
Trg od knjige(Foto: Slavica Kosić)

U programu zatvaranja ovogodišnjeg trga od knjige nastupila je novska grupa Castel Nuovo.