Zenit novi šampion Evrope - Vijesti.me
FINALNI TURNIR LŠ

Zenit novi šampion Evrope

Prvu meč loptu je, zato, iskoristio ruski Zenit da u odličnom finalu u Lođu savlada poljskog šampiona 3:2 i popne se na krov Evrope.

Odbojkaši Zenita
Odbojkaši Zenita (Foto: www.cev.lu)

Tri meč lopte nijesu bile dovoljne Belhatovu da se prvi put u klupskoj istoriji domogne titule prvaka Evrope - prvu meč loptu je, zato, iskoristio ruski Zenit i u odličnom finalu u Lođu savladao poljskog šampiona 3:2 (25:15, 16:25, 22:25, 26:24, 17:15) i popeo se na krov Evrope.

To je druga titula za prošlogodišnjeg poraženog finalistu ovog takmičenja, nakon pehara osvojenog 2008. godine.

Plasmanom u finale, Belhatov, rival u grupi Budvanske rivijere u prvoj fazi takmičenja, ostvario je najbolji rezultat u LŠ, pošto je prethodno dva puta bio treći (2008 i 2010. godine).

Poljaci su u četvrtom setu na 24:23 imali prvu meč loptu, ali je nijesu iskoristili. Trener gostiju Vladimir Alekno je uradio neuobičajenu stvar na meč lopti za protivnika, jer je zatražio dva uzastopna tajm-auta. To je dalo efekta, očigledno je dekoncentrisalo domaćina, pa je Zenit osvojio tri uzastopna poena i izborio taj-brejk.

U odlučujućem setu, Belhatov je krenuo silovito, poveo 5:1, ali su Rusi izjednačili na 5:5, a onda je rezultatska klackalica trajala do kraja, pri čemu Belhatov nije iskoristio meč lopte na 14:13 i 15:14.

Kod 15:15 Mihajlov je izblokirao "pajp" Kureka, a u sljedećem napadu Poljaci su pogriješili u napadu, pa je moglo da počne veliko slavlje ruske ekipe na terenu...

Najbolji poenter u Zenitu bio je korektor Maksim Mihajlov sa 20 poena, kapiten Aleksandar Volkov je dodao 17, a primač Sergej Apalikov 15.

U Belhatovu se, takođe, izdvojio korektor Marijuš Vlazli sa 25 poena, po 16 su dodali primači Bartoš Kurek i Mihal Vinjarski.

U meču za treće mjesto, italijanski Trentino, koji nije odbranio trostruku uzastopnu titulu prvaka Evrope, bio je bolji od turskog Arkaša 3:0 (25:20, 25:19, 25.19).

Matej Kazijski sa 12 i Masimo Kolaći sa 10 bili su najbolji poenteri u Trentinu, dok je sedam poena osvojio Mitar Đurić, sin proslavljenog jugoslovenskog reprezentativca Milana Đurića, bivšeg igrača Budućnosti, gdje je Mitar, praktično, napravio prve odbojkaške korake.

U turskom timu istakao je korektor, Kolumbijac Liberman Kristofer Agamez sa 18 poena.

Pojedinačne nagrade:

MVP: Marijuš Vlazli (Belhatov)

Poenter: Maksim Mihajlov (Zenit)

Smečer: Bartoš Kurek (Belhatov)

Server: Maksim Mihajlov (Zenit)

Bloker: Nikolaj Apalikov (Zenit)

Primač: Mihal Vinjarski (Belhatov)

Tehničar: Valerio Vermiljo (Zenit)

Libero: Aleksej Območajev (Zenit)