Živjeli ste u zabludi: Evo nekih činjenica o prehladi - Vijesti.me
ŠTA KAŽU ISTRAŽIVANJA

Živjeli ste u zabludi: Evo nekih činjenica o prehladi

Mislite da vitamin C zaustavlja sve prehlade? Pa, nije baš tačno

prehlada
prehlada (Foto: Shutterstock)

Ako izađemo mokre kose napolje 

Takvo ponašanje će vam donijeti glavobolju, ali ne i prehladu. Virus se prenosi preko respiratornih organa (ukoliko neko kija ili kašlje pored vas), tako da tada postajete meta, ali to nema veze sa mokrom kosom, što je potvrdila i direktor bolnice u Pensilvaniji Heder Rozen. 

Ukoliko se ne obučete prikladno po hladnom vremenu 

Ne morate da se plašite hladnog vremena, i po zimi i po vrućini imate iste šanse da se prehladite. Hladan vazduh nema veze sa tim, jer je potrebna druga osoba da vam prenese prehladu. Ukoliko dugo pričate sa prehlađenom osobom, ne može da vas zaštiti ni 70 jakni. 

Ukoliko ne uzimate dovoljno vitamina C 

Mislite da vitamin C zaustavlja sve prehlade? Pa, nije baš tačno. Istraživanja su otkrila da taj vitamin i nije snažan otpor prehladi, ali jeste dobar da grip manje traje. 

Biti u okruženju sa prehlađenima 

Naravno, zaradićete prehladu ukoliko vam neko diše za vratom. Ipak, po istraživanjima američkog zdravstvenog instituta, čovjek može da prenese virus čak i kada još uvijek ne zna da je prehlađen. Potrebno je pet do sedam dana da primijetite prehladu, a moguć je i tjelesni transfer, ali određena razdaljina je sasvim dovoljna da se ne prehladite.


Najčitanije iz sekcije Zabava