Zaštitite šape svojih ljubimaca od snijega

Kada se vratite kući sa vašim mezimcem potrebno je da psu operete šape toplom (nikako ne vrelom) vodom. Topla voda će rastopiti preostalu količinu leda i snijega na šapama, ukloniće svu nečistoću i poboljšati cirkulaciju u prsima
243 pregleda 1 komentar(a)
snijeg, šape, Foto: Shutterstock
snijeg, šape, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.12.2016. 17:14h

Zima i hladnije vrijeme je stiglo, a uskoro se nadamo i sniježnom pokrivaču. Snijeg i led mogu oštetiti osjetljive šapice vašeg psa. Kratake šetnje su potpuno bezazlene, ali ako pas duže provodi na snijegu može doći do iritacije, rascijepa na jastučićima i nepotrebnog bola.

Evo nekoliko savjeta kako da pripremite i zaštitite psa kako biste zajedno uživali u šetnjama i zimskim čarolijama na snijegu.

1. Priprema šapa

Nokte vašeg psa morate redovno skraćivati naročito u zimskom periodu. Hladnoća i vlaga čine da nokti postaju krhkiji pa se češće lome i pucaju tokom igre što može biti vrlo bolno za psa. Pored noktiju, nephodno je skratiti i dlaku koja se nalazi između jastučića. Na ovim djelovima šape se skuplja najviše snijega i leda što može biti neprijatno i iritirajuće za psa koji će pokušati da grize i liže noge, piše portal Njuska.com.

2. Balzam za šape

Posle osnovne pripreme, skraćivanja noktiju i dlake, treba namazati zaštitni blazam ili vazelin. Balzam možete naći u bolje opremljenim radnjama za životinje. Prije nego što psa izvedete u šetnju namažite tanak zaštitni sloj koji spriječava isušivanje kože jastučića usljed hladnoće. Ne stavljajte previše balzama jer su mekane šape manje otporne na habanje i podložnije posjekotinama. Tanak sloj je sasvim dovoljan. Kada birate balzam ili vosak za šape tražite neke nutralnog mirisa i ukusa jer psi vole da ližu sve što im se učini jestivo.

3. Njega posle šetnje

Kada se vratite kući sa vašim mezimcem potrebno je da psu operete šape toplom (nikako ne vrelom) vodom. Topla voda će rastopiti preostalu količinu leda i snijega na šapama, ukloniće svu nečistoću i poboljšati cirkulaciju u prsima. Ne zaboravite da u snijegu ima dosta soli i hemikalija koje se posipaju po putevima i stazama. One su vrlo abrazivne i opasne za kožu psa, pa je temeljno pranje šapica izuzetno važno.

4. Obuća za pse

Koliko god da vam ova metoda djeluje smiješno, obuća za pse je najefikasnije rešenje za zaštitu od snijega i leda. U pet radnjama naćićete razne modele, ali treba izabrati vodootporne. Mokra i natopljena obuća samo pogoršava stanje i dovodi do promrzlina. Najbolje rješenje su čizme sa gumenim đonom uz koje idu i čarapice. Čizme nisu jeftine, ali su vrlo tople i štite od hladnoće i soli iz snijega. Ulaganje će se sigurno isplatiti jer ih pas može nositi više sezona. Ako vaš ljubimac ne može da se navikne na obuću, odbija da je nosi i ne može normalno da hoda, nemojte insistirati, već se pridržavajte gore navedenih savjeta.

5. Prepoznajte simptome promrzlina

Većina pasa neće imati vidne povrede i razderotine na jastučićima, ali iritirane šape će biti jarko roze ili crvene boje. Izbjegavaće da hoda ili da se oslanja na povređenu šapu usljed osjećaja nelagodnosti. Pas može i pretjerano da liže svoju šapu kako bi ublažio bol. Imajte na umu da lizanje samo pogoršava situaciju i produžava iritaciju. Pomozite svom ljubimcu. Ako postoje posjekotine ili rane, odmah ih liječite. Operite mu šape, dezinfikujte ranu i namažite neku antiseptičku ili antibiotsku mast. Posavjetujte se sa veterinarom i dok se iritacija ne smiri izbjegavajte šetnje po snijegu.

Pridržavajte se ovih savjeta, pripremite psa za zimu i uživajte zajedno. Jurcanje za grudvama i valjanje po snijegu biće pozitivno i nezaboravno iskustvo za vašeg psa kojem će se iznova radovati.

Bonus video: