Dobro razmislite prije nego što nekom poklonite ljubimca

Zabrinjavajući je i podatak da veliki broj vlasnika prije kupovine nije imao predstavu koliko držanje kućnih ljubimaca zapravo košta
0 komentar(a)
pas, Foto: Shutterstock
pas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.12.2016. 16:44h

Najpoznatije britansko udruženje veterinara objavilo je zvanično saopštenje u kom upozoravaju ljude na posljedice impulsivne kupovine kućnih ljubimaca.

Pozivajući se na zvanične statistike, organizacija Cornwall Live kaže da čak četvrtina Britanaca psa ili mačku nabavlja bez ikakvog prethodnog informisanja o njenim potrebama i karakteru.

Nažalost, to znači da takvi vlasnici ne znaju kako da se brinu o svojim ljubimcima niti šta im je potrebno za zdrav i srećan život.

Konkretno, od 4.200 vlasnika ljubimaca starijih od 18 godina koji su učestvovali u istraživanju, njih 22 odsto priznalo je da je briga se o ljubimcu mnogo teža nego što su očekivali prije nabavke.

Takođe, zabrinjavajući je i podatak da veliki broj vlasnika prije kupovine nije imao predstavu koliko držanje kućnih ljubimaca zapravo košta.

Kad shvate da je briga o ljubimcu mnogo teža nego što su mislili, a cijena hrane, poslastica, opreme, igrački i veterinarskih troškova višestruko veća nego što su očekivali, mnogi koji psa ili nekog drugog ljubimca kupe impulsivno, svoje ljubimce nažalost napuštaju.

Poruka je jasna: ako za predstojeće praznike nekoga (ili sebe) planirate da obradujete ljubimcem, prije nego što to učinite, postavite sebi pitanje: Šta će s tom životinjom biti ako se nekom njegov poklon ne svidi, odnosno kad shvati da su obaveze vlasnika ljubimca mnogo veće nego što mnogi misle?

Bonus video: