Ne bacajte petarde blizu zgrada, time narušavate živote pasa

Iz ovog društva su apelovali i na vlasnike kućnih ljubimaca, da za vrijeme praznika svoje ljubimce izvode ili rano ujutru, ili tokom popodnevnog odmora, jer je tada najmanji rizik da će neko baciti petardu u blizini
180 pregleda 8 komentar(a)
prijatelji životinja podgorice, Foto: Prijatelji životinja podgorice
prijatelji životinja podgorice, Foto: Prijatelji životinja podgorice
Ažurirano: 04.12.2016. 10:16h

Kako se bliže novogodišnji i božićni praznici sve veći je broj korišćenja pirotehničkih sredstava, koje kada se upotrebljuju u blizini stambenih zgrada i kuća narušavaju zdravlje kućnih ljubimaca, saopštili su iz društva za zaštitu životinja "Prijatelji životinja Podgorica".

"Poštovani građani, bliže nam se novogodišnji i božićni praznici, period kada se po običaju koristi veliki broj pirotehničkih sredstava. Ovim putem dzzž "Prijatelji životinja Podgorica" želi da apeluje na sve vas da pazite kada i gdje bacate petrade, da izbjegavate da to radite u blizini stambenih zgrada i kuća, jer svake godine veliki broj vlasničkih pasa i pasa lutalica strada od posljedica srčanog udara, izazvanog pucanjem petardi. Veliki broj pasa lutalica sklonište od hladnoće potraži u ulazima ili podrumima zgrada, Mnogi od njih tu i skončaju upravo zbog činjenice da u ulazima zgrada i u njihovoj neposrednoj blizini građani bačaju najviše petardi. Zato vas molimo da to ne činite, već da to radite negdje na otvorenim površinama, ako baš morate", navodi se u saopštenju.

Iz ovog društva su apelovali i na vlasnike kućnih ljubimaca, da za vrijeme praznika svoje ljubimce izvode ili rano ujutru, ili tokom popodnevnog odmora, jer je tada najmanji rizik da će neko baciti petardu u blizini.

"Ukoliko na ovaj način uspijemo da spasimo makar jedan pseći život, ako probudimo savjest makar kod jednog građanina da pazi kada i gdje baca petarde, onda smo uradili dobro djelo. Nadamo se da ćemo većini vas skrenuti pažnju i da ćete imati u obzir da se psi plaše petardi i da njihova eksplozija kod pasa vrlo lako može izazvati srčani udar", navodi se u saopštenju.

Bonus video: