Kako psi iskazuju ljubav?

Grmljavina, pucnjava i vožnja u automobili česti su strahovi kod pasa. Ako psi od vas traže utjehu ili podršku u stresnim situacijama, to je znak da u vas imaju veliko povjerenje
145 pregleda 1 komentar(a)
pas, Foto: Shutterstock
pas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.11.2016. 11:44h

Psi uz čovjeka žive već hiljadu godina tokom kojih su zaslužili reputaciju naših najboljih prijatelja. Kao najbolji prijatelji oni nas vole, a svoju ljubav iskazuju na različite načine.

Portal mnn.com navodi nekoliko ponašanja kojima vam psi pokazuju odnosno "kažu" volim te.

Uvijek žele da budu uz vas

Pseća ljubav najbolje se vidi u želji da pas uvijek bude fizički uz vas, bez obzira da li vam sjedi u krilu, da li se naslanja na vas ili vas prati u stopu.

Žele da spavaju sa vama

Psi su životinje čopora koji u divljini često spavaju zajedno, pogotovo zimi kad tijelima štite članove svoje porodice. Ako pas želi da spava sa vama pokazuje vam da vas smatra dijelom svoje porodice.

Uzbuđeno vas pozdravljaju

Kad se vratite kući pas je toliko srećan kao da vas nije vidio sto godina. Skače na vas, laje, maše repom i ponaša se kao da želi da iskoči iz vlastite kože. Budite sigurni da vam tako iskazuje ljubav.

Kad ih je strah kod vas traže utjehu

Grmljavina, pucnjava i vožnja u automobili česti su strahovi kod pasa. Ako psi od vas traže utjehu ili podršku u stresnim situacijama, to je znak da u vas imaju veliko povjerenje.

"Čitaju vas" i reaguju u skladu s pročitanim

Mnogi psi znaju da čitaju ljudske emocije i stanja. Pročitaju li da ste tužni i/ili bolesni pokušaće da vas utješe. Neki će vam u krilo staviti glavu, ponuditi rame za plakanje ili će vas pak lizati. Sve kako bi vam iskazali svoju ljubav.

Naravno, uz navedene postoje još mnogi načini kako psi iskazuju ljubav jer ni svi ljudi ljubav ne iskazuju na isti način.

Bonus video: