Mačke su najveće ubice?

Doktor Mekrur rekao je da su u istraživanju računali samo one sisare i ptice koji su ili pronađeni u ustima mačaka, ili su ih mačke donijele svojim vlasnicima
173 pregleda 1 komentar(a)
mačka i miš, Foto: Shutterstock
mačka i miš, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.10.2016. 13:48h

Kada su u bolnici za divlje životinje u Virdžiniji pregledali desetogodišnje evidencije prijema, otkrili su da su, na iznenađenje svih, najčešći krivci za sve povrede i smrti životinja bile – mačke.

Još više je zapanjujuća brojnost vrsta (više od 80) koje su završile kao plijen mačkama, a na kraju bile i ubijene.

Direktor veterinarske stanice Dejvid Mekrur, autor zapisa koji je objavljen u žurnalu “Vođstvo divljih životinja”, pregledao je 21.000 kartona životinja koje su primljene u centar od 2000. do 2010. godine.

Od njih, blizu 3.000 je povrijedila mačka, oko 14 odsto, podeljenih jednako na ptice i sitne sisare.

Među žrtvama našli su se golubovi, čavke, američki zečevi, južne leteće vjeverice i rijetke vrste vodenih ptica. Krupnije vrste poput pataka su takođe bile žrtva mačjih napada, čak i jedna vrsta sokola.

Doktor Mekrur rekao je da su u istraživanju računali samo one sisare i ptice koji su ili pronađeni u ustima mačaka, ili su ih mačke donijele svojim vlasnicima.

Ova studija razbuktala je raspravu između konzervativaca koji smatraju da su mačke koje slobodno lutaju najčešći predatori koji šire bolesti i štete divljoj prirodi, i onih koji smatraju da je sterilisanje mačaka najhumaniji način za njihovo smirivanje.

Advokat Rebeka Dehejven, koja radi u Centru mačijih saveznika, kaže da studija nije potpuno tačna zato što nije produbljena.

“Niko od njih nije uzeo u obzir da su možda mačke pronašle mrtve životinje i samo ih donijele”, navodi Rebeka i dodaje da ovdje nijesu glavni problem mačke, već ljudi i naša sposobnost da odgovorno brinemo o našim životinjama.

“Mačke su prirodni predatori, ali ako su u pitanju naši ljubimci, nekada im ne treba dozvoliti da ubijaju nedužne životinje.”

Bonus video: