San svakog psa je da bude njemački ovčar

Otvarajući izložbu Milan Korać, sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, čestitao je je Kinološkom društvu „Trebjesa“, najstarijem u Crnoj Gori, što je još jednom za sve ljubitelje pasa priredio reprezentativnu izložbu
552 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2016. 15:00h

Njemački ovčar Garinčo Splitberg iz podgoričke odgajivačnice „Grunemont“ pobjednik je devete međunarodne izložbe pasa svih rasa u Nikšiću, koje je organizovalo Kinološko društvo „Trebjesa“.

„Predstavljamo zasigurno jednu od najuspješnijih uzgajivačnica ne samo u Crnoj Gori, nego i u regionu. Ove godine smo imali pse sa visokim plasmanima na svjetskom prvenstvu koje se održalo u

Nirnbergu, a prošlog vikenda na državnom prvenstvu Srbije naši psi su osvojili prvo i treće mjesto“, kazao je Ilija Radulović, jedan od vlasnika pomenute odgajivačnice.

Garinčo je, kako je kazao njegov vlasnik, mlad pas od 18 mjeseci i od njega očekuju puno u budućnosti.

„Njemački ovčar je po objektivnim kriterijumima najkompletnija rasa pasa i stari kinolozi kažu da je san svakog psa da bude njemački ovčar“, kazao je Radulović.

Drugo mjesto pripalo je Frediju sutormanskom, minijaturnom oštrodlakom jazavičaru, vlasnice Kristine Marljukić iz Bara.

“Za ovu rasu smo se odlučili jer su dobri za kuću, vole da se igraju sa djecom, ne linjaju se. Redovno učestvujemo na izložbama i do sada je osvojio brojne nagrade po Italiji, Rusiji, Crnoj Gori i zemljama okruženja”, kazala je dvanaestogodišnja Kristina.

Japanska akita Kauting starmarmol, vlasnice Monike Ludovičke iz Češke, osvojila je treće mjesto.

Nikšićanin Nemanja Damjanović odlučio se za rasu dogo argentino jer je, kako je kazao, argentinski pas poznat kao dobar prijatelj i čuvar.

“Imam dva sina koji se stalno igraju sa njima i znam da kada radim djecu ostavljam u sigurnim rukama”, kazao je Damjanović čiji pas je prošle godine osvojio drugo mjesto na pomenutoj izložbi.

Ksenija i Lidija Glušica priznaju da je njih osvojio australijski ovčar i da imaju sedam pasa te rase i jednog šarplaninca, a na izložbu su došli sa Frejom.

“Riječ je o jakoj inteligentnoj rasi sa kojom je lako raditi što se tiče dresure. Odlični su i kao kućni ljubimci i kao radnici, ali i kao izložbeni psi. Zadnje sedam-osam godina redovno učestvujemo na domaćim i stranim izložbama i Frejina majka je sve osvojila što se može osvojiti”, kazala je Lidija.

Na izložbi je učestvovalo oko 250 izlagača iz zemlje i inostranstva. Kako su organizatori istakli, raduje ih činjenica da pored gostiju iz Rusije, Italije, Francuske, Češke i Ukrajine, koji gotovo redovno učestvuju na izložbama koje pomenuto društvo organizuje, ove godine su po prvi put stigli i izlagači iz Španije, Njemačke, Belgije i Mađarske.

Otvarajući izložbu Milan Korać, sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, čestitao je je Kinološkom društvu „Trebjesa“, najstarijem u Crnoj Gori, što je još jednom za sve ljubitelje pasa priredio reprezentativnu izložbu. Dobra organizacija kao i respektabilne međunarodne kinološke sudije, prema riječima Koraća, jedan su od razloga što je broj izlagača iz godine u godinu sve veći.

„Svjedoci smo da u našem gradu iz dana u dan raste broj ljubitelja životinje koja svakodnevno dokazuje vjernost i odanost čovjeku, stoga bih apelovao na naše sugrađane da se mnogo odgovornije odnose prema svojim ljubimcima jer smo svjedoci da i pored izgrađenog azila za pse i dalje imamo evidentan problem pasa lutalica u gradu“, poručio je Korać.

“Svake godine sve je više učesnika iz bivših jugoslovenskih republika za koje važe isti uslovi izlaganja kao za domaće vlasnike pasa. Lagano nam se vraćaju i domaći izlagači koji stiču naviku, ali i povjerenje, a trudimo se da na ovoj manifestaciji sude renomirane međunarodne kinološke sudije što doprinosi održavanju duge i uspješne tradicije”, kazala je predsjednica KD “Trebjesa” Aleksandra Sjekloća Blagojević i dodala da najvecu podršku od početka organizovanja manifestacije imaju od Lovačkog Saveza Crne Gore.

Glavni sponsor izložbe je brend Premil, vlasnika Mitra Radulovića iz Podgorice, a Blagojević je za 25.septembar najavila Specijalku crnogorskih planinskih goniča - “Memorijal Nikole Sjekloće”.

Sjekloća je bio doajen jugoslovenske i crnogorske kinologije, osnivač Kinološkog drustva “Trebjesa” i zahvaljujući njemu Crna Gora je prvi put dobila svoju rasu psa - crnogorski planinski gonič.

Galerija

Bonus video: