Šta treba znati prije kupovine preparata protiv krpelja?

Uvijek pažljivo pročitajte etikete i koristite sredstva isključivo prema uputstvu. Ako imate bilo kakve nedoumice, najbolje je riješiti ih sa veterinarom
342 pregleda 2 komentar(a)
pas se kupa, kućni ljubimac Vilma, Foto: Damira Kalač
pas se kupa, kućni ljubimac Vilma, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 27.04.2016. 08:25h

Današnje tržište nam pruža veliki izbor raznih preparata protiv buva i krpelja, pa je važno da izaberemo sredstvo koje najviše odgovara potrebama ljubimca. Evo nekoliko važnih stvari koje treba razmotriti prije nabavke sredstva za kontrolu buva i krpelja...

1. Upotreba

Postoje različite vrste i oblici proizvoda protiv buva i krpelja, uključujući šampone, praškove, ampule, ogrlice, lekove za oralnu upotrebu... Neki proizvodi odbijaju buve i krpelje, neki napadaju nezrele oblike buva, drugi ubijaju odrasle jedinke parazita. Neki proizvodi djeluju u sva tri stadijuma. Pažljivo pročitajte etiketu i upustvo za upotrebu kako biste izabrali najbolji proizvod u odnosu na stanje vašeg ljubimca. Naravno, važno je konsultovati se veterinarom prije kupovine.

2. Efikasnost

Na svijetu postoji na stotine različitih vrsta buva i krpelja, a vrsta Ixodes ricinus najčečća je vrsta krpelja kod nas. Porazgovarajte sa vašim veterinarom radi određivanja koji tip buva ili krpelja ima vaš ljubimac i koji lijek je najefikasniji u tom slučaju.

3. Preferencije

Još jedan važan faktor koji treba uzeti u obzir jeste način života vašeg ljubimca. U zavisnosti da li živi u kući ili dvorištu, da li ljubimac podnosi ogrlice ili ampule, važno je izabrati najefikasnije sredstvo koje će što duže trajati. Nužno ne postoji dobar ili loš izbor sredstava protiv parazita, samo treba izabrati najbolje u odnosu na situaciju.

4. Za psa ili mačku?

Postoje situacije kada i psi i mačke mogu koristiti iste ljekove, naravno pod nadzorom veterinara. Međutim, zaštita od buva i krpelja nije jedan od tih slučajeva. Naime, postoje neke supstance koje zaista mogu biti štetne, pa čak i smrtonosne po mačke. Mačke nikada ne treba tretirati preparatom namijenjenim za pse, kao i obrnuto!

Naravno, uvijek pažljivo pročitajte etikete i koristite sredstva isključivo prema uputstvu. Ako imate bilo kakve nedoumice, najbolje je riješiti ih sa veterinarom.

Zivotinje.rs

Bonus video: