Sarajevski taksista spasio stotine pasa, udomio ih širom svijeta i povezao porodice

"Kada naiđem na takvo nesretno biće, odvedem ga kući, nahranim, okupam, odvedem na pregled veterinaru i liječim, a kada ojačaju, psima tražim dom u kom će biti sretni"
333 pregleda 1 komentar(a)
Fahrudin Bravo, Foto: Facebook
Fahrudin Bravo, Foto: Facebook
Ažurirano: 30.01.2016. 11:41h

Fahrudin Bravo je taksista iz Sarajeva koji je, ne samo u svom gradu, već i širom Evrope, poznat kao ljubitelj i spasilac napuštenih pasa.

Za hrvatski portal Index.hr je ispričao kako je još kao dijete bio najsrećniji kada bi sendvič mogao da podijeli sa napuštenim psom.

"Pogladio bih ga po glavi, da mu pokažem da nije sam na svijetu i da i njega, ničijeg, neko voli. Iako to nije nailazilo na odobravanje svih mojih komšija, nikada nisam dozvolio da nečija mržnja uništi moju iskrenu ljubav prema čovjekovim najboljim prijateljima. S godinama sam počeo pomagati više i jače. Napuštene, uplašene, bolesne i često teško povrijeđene pse, ne mogu ostaviti na milost i nemilost ulice. Kada naiđem na takvo nesretno biće, odvedem ga kući, nahranim, okupam, odvedem na pregled veterinaru i liječim, a kada ojačaju, psima tražim dom u kom će biti sretni. Ali, bilo mi je sve teže uskladiti posao taksiste i pomaganje četveronošcima. Prevagnula je, naravno, ljubav prema životinjama te sam svoj taksii iznajmio", ispričao je on za Index.hr.

....bolestan?...promrzo?...ili udar auta?...jos nista ne znamo...samo su mi rekli da ima jedan cuko koji 2 dana lezi i ne mrda....negdje...sam....sam na svijetu...

Posted by Fahrudin Caki Bravo on Monday, January 18, 2016

Godine tokom kojih je pomogao velikom broju pasa, obilježili su i teški i potresni, ali i radosni trenuci.

Kada je prije nekoliko godina našao šest štenaca satrih najviše mjesec dana, nije razmišljao - uzeo ih je i odnio kod sebe kući.

"U prvih mjesec dana morao sam im zamijeniti majku, hranio sam ih svakih nekoliko sati i tako dan i noć i svih šest je, na sreću, preživjelo. Kad su dovoljno ojačali, uz pomoć prijatelja koji žive u inostranstvu, za svih sam šest beba pronašao domove u Engleskoj. Ali, tu priči nije kraj. Iako žive u raznim krajevima Engleske, porodice koje su udomile šestorke iz Sarajeva, upoznale su se i sprijateljile te se i danas redovno međusobno posjećuju, a napravili su i zajedničku Facebook stranicu na kojoj objavljuju fotografije svojih pasa i prate njihov život", ispričao je on.

Ponosno priča priču o psu kojeg je izgladnjelog i punog buva spasio i liječio, te udomio u Njemačkoj.

Šest mjeseci kasnije je od udomitelja dobio poruku kako je taj pas završio obuku za psa spasioca sa najvišim ocjenama.

"U tom trenutku nitko nije bio sretniji i ponosniji od mene. Eto i to je jedan od milion dokaza da trebamo pomoći tim divnim bićima koja nam za svaku dobrotu višestruko vrate", kaže sarajevski taksista.

U zbrinjavanju pasa lutalica Fahrudin nema pomoć rodnog grada. On nema udruženje, o psima brine sam, a pomažu mu jedino iskreni ljubitelji životinja. Trenutno brine o pedesetak napuštenih pasa koje je sklonio s ulice.

"Kod mene imaju hranu, ako treba i liječenje, ali, ono što je najvažnije, imaju ljubav koju mnogi od njih nikada prije nisu upoznali. Za pse o kojima brinem tražim domove po cijeloj Evropi, ali najsretniji sam kada se udome u Sloveniji i Hrvatskoj jer je to relativno blizu mog Sarajeva pa ih često mogu posjetiti", kaže Fahrudin.

Bonus video: