Kako da zaštitite ljubimca tokom hladnih zimskih dana

U danima pred nama sigurno je da nas neće zaobići snijeg i temperatura u minusu. Iako se mnogi psi tome raduju, tokom zime ih vrebaju i brojne opasnosti.
1684 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prvih dana zime imali smo sreće i prošli smo bez ozbiljnog padova temperatura, ali sigurno je da nas ni ove godine neće zaobići minusi i snijeg.

To znači da kao i svake godine treba da pripremite sebe, ali i svog ljubimca za hladne mjesece, savjetuje Pet Magazine.

Promrzline

Ako imate dvorište u kome vaš pas inače provodi većinu vremena, trebalo bi da razmislite o tome da narednih nekoliko mjeseci provede u zatvorenom prostoru. Naravno, to se ne odnosi na „zimske“ pse poput haskija, ali većini drugih rasa će prijati toplina doma.

Kad pas ipak ostaje izvan kuće ili stana, s nekoliko jednostavnih stvari možete mu boravak učiniti znatno ugodnijim. Obratite pažnju da kućica u kojoj boravi ne propušta vodu i da je dobro izolovana.

Na niskim temperaturama hrana može da se zamrzne vrlo brzo, pa gledajte da mu ne ostavljate velike količine hrane. Sipajte male porcije po više puta. Ili pokušajte da nabavite posebne posude koje se greju i tako obezbijedite da hrana uvijek bude na pravoj temperaturi.

Kad su u pitanju takozvani „psi igračke“, potreban je poseban oprez kad se sa njima izlazi napolje po izuzetno hladnom vremenu. Oni nisu stvoreni za oštre vremenske prilike i zato ih je kao i djecu potrebno dobro obući prije šetnje.

Velika opasnost tokom zime prijeti od promrzlina, a kritični djelovi tijela su nos, prsti i uši. Kad su dobro ušuškani, male su šanse da zadobiju promrzline.

Obratite pažnju na promjene na koži, i čim uočite prve znakove promrzlina odmah sklonite ljubimca na toplo. Ako je potrebno, obratite se veterinaru kako biste sanirali povrede.

Trovanje

Svi vlasnici automobila na zimu sipaju antifriz kako bi spriječili zamrzavanje vode u hladnjaku. Često se dešava da antifriz procuri ili da se jednostavno prospe tokom pretakanja.

Ova tečnost je vrlo otrovna, a vašem ljubimcu može djelovati privlačno i nije rijetkost da se psi njome otruju.

Ne dozvolite mu da pije bilo šta na parkingu ili oko automobila. Ako imate garažu, gledajte da očistite ovaj prostor. Ako pas počne da se ponaša kao da je pijan, to je vrlo moguće znak trovanja.

Odmah ga odvedite kod veterinara. Ne dozvolite psu ni da jede snijeg, jer zbog toga može imati ozbiljnih stomačnih problema.

Ojed

Čim počnu prvi snjegovi, kreće i čišćenje ulica. Sa time ide i posipanje soli po putevima.

Zbog toga je neophodno da steknete naviku da vašoj kuci uvijek poslije šetnje operete šape ili ih obrišete vlažnom krpom. Tako ćete spriječiti da se vašem psu ojedu noge od soli.

Generalno, čišćenje šapa poslije šetnje nije na odmet ni tokom toplih mjeseci, ali tada ne postoji opasnost od iritacije.

Ako imate psa kome je potrebno šišanje, gledajte da dlaku ostavite malo dužu. Posvetite nešto više pažnje dlaki ljubimca tokom zime i gledajte da bude u što boljem stanju. Poslije kupanja pazite da ste ga dobro osušili prije nego što izađete napolje s njim.

Uz pretpostavku da vaš pas sada provodi više vremena u zatvorenom prostoru, nokti mu se vjerovatno ne troše kao prije, pa je potrebno da ih češće sječete.

Što se tiče posebne njege tijela, obratite pažnju da li su mu šape možda suve i ispucale. Ako je tako, rješenje je upotreba krema koje, kao i kod ljudi, hidriraju kožu.

Šetnja

Kad ste napolju sa ljubimcem trebalo bi da bezbjednosti posvetite više pažnje nego obično. Podaci pokazuju da se tokom sniježnih dana izgubi više pasa nego po bilo kojim drugim vremenskim uslovima.

Logično, dešava se da se dezorijentišu i izgube vam trag. Zato gledajte da bude na povocu što je češće moguće. Kad je pušten da slobodno šeta, nikako mu ne dozvoljavajte da ide preko zaleđenih površina vode.

Trening

S obzirom na to da se zimi provodi više vremena u kući, dreseri savjetuju da se to iskoristi za učenje novih i vježbanje starih komandi.

„Ostavi to“, komanda je koja može da spase vašeg psa od trovanja. Poziv „dođi“ svakako će spriječiti psa da odluta i izgubi se u snegu.

Kad ulice polede, sigurno ćete osetiti koliko je bilo značajno što ste ga naučili komandu „uz nogu“, jer će vam to olakšati zajedničko hodanje.

Bonus video: