Psi prepoznaju emocije po izrazu lica i intonaciji glasa

Psi su uspješno povezivali veseo glas sa fotografijom srećne osobe, kao i ljutiti glas sa namrgođenom facom, što dokazuje da su psi sposobni da analiziraju vezu između dva osjećanja i da utvrde koherentnost informacije
76 pregleda 0 komentar(a)
psi, terapija, Ekvador, Foto: Beta/AP
psi, terapija, Ekvador, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.01.2016. 08:45h

Psi mogu da na osnovu izraza lica i intonacije glasa prepoznaju naša raspoloženja, što je osobina koja se dosad pripisivala isključivo ljudima, otkriva studija objavljena u časopisu Biology Letters Britanskog kraljevskog društva.

Životinje su kadre da prepoznaju emocije drugih životinja i naslute njihove namjere, ali samo unutar jedne te iste vrste. Da bi shvatio osjećanja druge vrste, mozak mora biti u stanju da slike i zvuke koje razabire preobrati u mentalne reprezentacije. On mora da bude sposoban da ih procijeni, uporedi, povezuje i kombinuje.

Za potrebe istraživanja, naučnici sa britanskog Linkoln Univerziteta i brazilskog Univerziteta u Sao Paulu, postavili su 17 pasa ispred fotografija ljutitih i nasmijanih lica, kombinirajući ih sa zvukovima veselih i iznerviranih glasova.

Psi su uspješno povezivali veseo glas sa fotografijom srećne osobe, kao i ljutiti glas sa namrgođenom facom, što dokazuje da su psi sposobni da analiziraju vezu između dva osjećanja i da utvrde koherentnost informacije.

"Naša studija pokazuje da su psi sposobni da povežu dvije vrste čulnih informacija i da ostvare koherentnu percepciju ljudskih osjećanja. Ta kognitivna sposobnost je dosad bila zapažena samo kod ljudi", rekao je Kun Guo sa Linkoln Univerziteta.

Mnogi vlasnici pasa svjedoče da su njihovi ljubimci vrlo osjetljivi na raspoloženja članova porodice.

Ipak, istraživači ističu da postoji značajna razlika između naučene reakcije, na gnjevan glas na primjer, i prepoznavanja različitih podataka.

"U ovom istraživanju psi nisu imali vremena da se upoznaju sa subjektima na fotografijama i njihovim glasovima. To upućuje na zaključak da je sposobnost kombinovanja emotivnih znakova psima urođena", rekao je Danijel Mils.

"To je možda rezultat posebnog odnosa koji psi imaju sa ljudima", izjavila je za AFP vođa istraživanja Natalija Albukerki.

Bonus video: