Pet načina da pomognete napuštenim životinjama tokom hladnih dana

Sigurni smo da svako od nas već danas može da učini bar jednu stvar sa ove liste
96 pregleda 1 komentar(a)
pas, napušteni pas, Foto: Shutterstock
pas, napušteni pas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.01.2016. 17:47h

U ovom trenutku na ulicama je mnogo napuštenih životinja koje nemaju gdje da se sklone, nemaju šta da jedu...

Evo nekoliko predloga šta biste mogli da uradite ako želite da pomognete napuštenim životinjama da prežive hladne dane i noći koji su pred nama.

Sigurni smo da svako od nas već danas može da učini bar jednu stvar sa ove liste:

Odškrinite vrata od ulaza u zgradu

Neće vas pojesti, niti vam prenijeti bilo kakvu bolest, niti vam isprljati ulaz pas ili mačka koji će se sklupčati ispod stepenica na parčetu kartona. Samo zamislite da ste i sami baš ovog ledenog dana zaboravili ključ od stana pa morate da čekate satima ispred ulaza...

Napravite kućicu

Organizujte se sa prijateljima ili članovima porodice i od starih dasaka, stiropora, jorgana, peškira, slame i drugog vama nepotrebnog materijala napravite sklonište za životinje iz kraja. Ako nemate vremena da se posvetite pravljenju kućice, i kartonska kutija u kojoj je ćebe biće dovoljna ako je postavite na mestu gdje nema snega.

Životinje će vam biti zahvalne, vaša djeca će naučiti da pomažu drugima, sami sebe ćete posmatrati drugim očima.

Šaka hrane i činija tople vode mogu biti spas

Sa prazničnih trpeza sigurno vam je ostalo mnogo hrane, pa već sada zavirite u frižider i odvojite nešto što sigurno nećete pojesti. Uzmite dvije plastične činije u koje ćete sipati toplu vodu i hranu koju ste namijenili životinjama i spustite ih ispred zgrade. Ako niste u žurbi svratite do prodavnice i kupite konzerviranu hranu za pse i mačke, možda malo suve hrane i sve to ostavite na mjestu gdje ne dopire snijeg ili ledena kiša.

Nijesu ugroženi samo psi i mačke...

Postavite hranilice za ptice u svom kraju a ako za to nemate vremena onda bar plastični poklopac stare činije, tacnu ili nešto slično napunite zrnevljem i stavite na svoj prozor ili terasu.

Ako do sada niste, a oduvijek ste željeli da udomite neku životinju, sada je pravi čas da donesete takvu odluku...

Izvor: zivotinje.rs

Bonus video: