Zašto pas nakon kupanja trese vodu sa sebe ili se trlja o namještaj?

"Sa 300 miliona mirisnih senzora u nosu i čulom mirisa 40 puta snažnijim od ljudskog, psi drugačije osjećaju neke stvari oko sebe. Ono što ljudima miriše nekim psima smrdi"
65 pregleda 3 komentar(a)
pas se kupa, kućni ljubimac Vilma, Foto: Damira Kalač
pas se kupa, kućni ljubimac Vilma, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 14.12.2015. 09:49h

Bez obzira da li kupate psa često ili rijetko sigurno ste primijetili kako nakon što izađe iz kade vaš pas kao da "poludi od sreće", sa sebe otresa vodu i/ili se trlja o namještaj. Zašto to radi?

Naučnih objašnjenja za ovakvo ponašanje nema, ali thedodo.com navodi nekoliko mogućih razloga.

Jedno od logičnih objašnjenja jeste da se radi o instinktivnoj reakciji jer pas želi da njegovo krzno bude suvo i toplo.

Takođe, opterećen vodom pas se osjeća neprijatno i da što prije želi da se riješi "tereta". Tu je riječ o klasičnom otresanju kad pas izađe iz vode, bez obzira izašao iz kade ili potoka.

Ipak, uz otresanje pseći izlazak iz kade ponekad prati i trljanje o namještaj. Tako pas sa sebe pokušava da ukloni neprijatne mirise.

Mohamad-Zadeh veterinar zaposlen u klinici DoveLewis Emergency Hospital objašnjava:

"Sa 300 miliona mirisnih senzora u nosu i čulom mirisa 40 puta snažnijim od ljudskog, psi drugačije osjećaju neke stvari oko sebe. Ono što ljudima miriše nekim psima smrdi."

Otresanje i trljanje o namještaj/tepih objašnjava i kao pokazivanje stresa jer ne vole svi psi kupanje. Oni koji ga vole pak navedenim ponašanjima pokazuju koliko su uzbuđeni.

Za kraj navedimo razlog zbog kojeg psi rade mnoge stvari, a to je pokušaj da se svide nama vlasnicima. Zašto? Zbog nagrade naravno.

Ono što je najvažnije jeste da zbog otresanja i trljanja vašeg ljubimca ne morate da jurite kod veterinara. Eventualno, promijenite šampon i naravno ne pretjerujte sa kupanjem psa.

Koliko često kupati psa? Postoje psi koji nemaju miris iako se nikad u životu nisu kupali. Učestalost kupanja zavisi od rase i najčešće dužine dlake i stanja kože, ali prosjek je jedno kupanje mjesečno.

Jer ako pas nema problema sa kožom ne postoji opravdan razlog da ga često izlažete šamponima. Kao što je već navedeno - ono što vlasnicima miriše, ne miriše nužno i psima.

Index.hr

Bonus video: