Kako dobar pas postane opasan?

Umjesto da psima sudimo na osnovi njihove rase, zapitajmo se kakva je njihova "istorija vlasnika", odnosno ko je o njima do tada brinuo
691 pregleda 2 komentar(a)
agresivan pas, Foto: Shutterstock
agresivan pas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.10.2015. 15:51h

Novo istraživanje Sveučilišta u Bristolu kaže da agresivno ponašanje psa nema gotovo nikakve veze s činjenicom koje je on rase. Istraživanje je pokazalo da postoji mala korelacija između rase psa i vrste agresije, ali to svakako ne znači da su određene rase više ili manje agresivne. Srž problema agresivnosti treba tražiti u bivšim i sadašnjim vlasnicima psa!

Cezar Milan, najpoznatiji šaptač psima, jednom prilikom izjavio je da je nepravda, koja se već decenijama nanosi pit bulovima, jednaka genocidu.

Umjesto da psima sudimo na osnovi njihove rase, zapitajmo se kakva je njihova "istorija vlasnika", odnosno ko je o njima do tada brinuo. Praveći sljedeće greške, vlasnici nerijetko pretvaraju dobre pse u loše...

Fizička agresija

Najočigledniji razlog, zbog kojeg psi postaju agresivni je namjerno, konstantno fizičko zlostavljanje od strane vlasnika. Kao i veliki broj životinja, pas reaguje ili uzvraćanjem ili pokušava pobjeći od napadača. Naravno, pas je u većini slučajeva vezan pa mu je onemogućeno pa zato uzvraća agresijom. Ako se vlasnik psa često ponaša nasilno, pas može naučiti da su svi ljudi nasilni i da se od svih mora braniti.

Neodgovarajuća veterinarska njega

Psi se ne mogu požaliti, kada ih nešto boli, pa se može dogoditi da se počnu ponašati agresivno. Mogu napasti nedužnu osobu ili drugu životinju, iako one nisu uzrok bola. Pas to jednostavno ne razumije. Ako je pas dotad bio miran, najbolje je odvesti ga veterinaru, jer pravi problem, odnosno bol, ne može biti očigledan.

Nedovoljno vježbe

Aktivnost je najbolja poslastica, koju možete dati psu! Vlasnici često, zbog prekomjernog posla i obaveza, zaboravljaju koliko je psima važno da se "izmore". Pomenućemo ponovno Cezara Milana, koji je rekao da vježba sagorijeva agresivnu energiju i čini pseći um mirnijim. Ako vlasnik zanemaruje odlaske u šetnju, ne bi trebalo da se čudi, ako ljubimac postane nešto agresivniji.

Loša dresura

Pojedini treneri forsiraju obuku uz tehnike, koje mogu povrijediti psa i izazvati njegovu agresivnu reakciju. Obuka ne smije biti stresna za psa pa se mora isključiti svaki oblik nasilja, batina ili zastrašivanja. Budite oprezni kome povjeravate dresuru svog psa.

Stereotipi

Rase koje prate predrasude o agresivnosti, uglavnom i sami vlasnici tretiraju kao agresivne. Na primjer, neko tko želi pokazati društvu da je "opasan", nabaviće pit bula, kako bi ostavljao takav utisak. Nažalost, bez dodatnog informisanja, tretiraće ga na način koji u psu izaziva agresiju. Ne kaže se uzalud da je pas ogledalo svog vlasnika.

Index.hr

Bonus video: