Kako pomoći ljubimcu tokom vrućih ljetnih dana?

Životinje ne vole nagle temperaturne promjene, zato takođe nije dobro davati im vodu iz frižidera niti hladnu hranu. Savjetujemo da se standardni obrok podjeli na dvije manje porcije, koje će ljubimac pojesti ujutro i naveče, uz obaveznu kontrolu ispravnosti hrane, ako je sami termički obrađujete
1 komentar(a)
kućni ljubimac, pas, Foto: Shutterstock
kućni ljubimac, pas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.06.2015. 07:14h

Šišanje duge dlake, češća osvježavanja i kupanja, jutarnje i predvečernje šetnje, veća količina vode, neki su od načina da svom ljubimcu olakšate predstojeće vruće dane. Donosimo nekoliko stručnih savjeta, kako da u ljetnim mjesecima uživate, iako niste na moru.

Životinje, kao i ljudi, reaguju na visoke ili niske temperature pa im stoga treba pomoći da im se lakše prilagode.

Vrućina kod životinja može izazvati toplotni udar, a usred dugog izlaganja sunčevim zracima, ljubimac može doživjeti sunčanicu ili čak zadobiti opekotine. Stoga, u šetnju treba ići ujutro ili predveče, kada sunce nije "tako jako", a posebno treba voditi računa o kratkodlakim rasama. Vlasnici pasa moraju znati i da forsiranje fizičkih aktivnosti može loše uticati u ovom periodu na njihove ljubimce.

Niko od nas posljednjih dana ne može zamisliti boravak u prostoriji, koja nije klimatizovana, zato se nemojte bojati ni za svoje najdraže životinje. Međutim, direktno sjedenje "ispod" klime ili velike temperaturne razlike, u odnosu na vanjsku temperaturu, svakako nisu preporučljive kako za vlasnika, tako ni za ljubimca.

Životinje ne vole nagle temperaturne promjene, zato takođe nije dobro davati im vodu iz frižidera niti hladnu hranu. Savjetujemo da se standardni obrok podjeli na dvije manje porcije, koje će ljubimac pojesti ujutro i naveče, uz obaveznu kontrolu ispravnosti hrane, ako je sami termički obrađujete.

Ribice će, za razliku od ostalih, sigurno uživati u brčkanju, ako postoji sistem kontrole temperature vode u akvarijumu, ali kornjačama ipak češće mijenjajte vodu.

Kućne mačke se dosta dobro snalaze u ljetnim danima, ali ipak, ako se baš ne spremaju za izložbu, počastite ih jednim šišanjem i kupanjem, ali ne insistirajte ako u tome ne uživaju, jer je dodatni stres svakako nepotreban.

I ne brinite ako vaš ljubimac manje jede, jer i mi gubimo apetit na +35 stepeni Celzijusa.

Index.hr

Bonus video: