Još jedna vrsta koju je čovjek istrijebio: Istočna puma i zvanično izumrla

Istočna puma posljednji put viđena je 1938, a tada je ubio lovac iz Mejna. Prije toga viđena je u Nju Brunsviku u Kanadi, šest godina ranije
460 pregleda 2 komentar(a)
Istočna puma, Foto: Wikipedia
Istočna puma, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 20.06.2015. 18:14h

Skoro 80 godina je prošlo otkad je posljednji put viđen posljednji primjerak istočne pume, a vrsta je odnedavno i zvanično prepoznata kao izumrla.

Nakon četvorogodišnjeg perioda razmatranja, USFWS (US Fish and Wildlife Service) će sljedećeg mjeseca istočnu pumu ukloniti sa liste ugroženih vrsta na kojoj se nalazila posljednje 43 godine.

Ova velika mačka koja je nekad nastanjivala dijelove Sjeverne Amerike, od Kanade do Južne Karoline, više neće biti pod zaštitom zakona koji inače štiti ugrožene vrste.

Pume, zajedno sa svojim rođacima panterama, nekada su bili najrasprostranjeniji sisavci na zapadnoj hemisferi, ali protjerane su sa čak dvije trećine prostora koji su nastanjivale.

U SAD još postoji oko 30 hiljada planinskih lavova, a panter sa Floride takođe se nalazi na listi ugroženih vrsta i ima ih manje od 100.

Istočna puma posljednji put viđena je 1938, a tada je ubio lovac iz Mejna. Prije toga viđena je u Nju Brunsviku u Kanadi, šest godina ranije.

Za njihovo istrebljenje zaslužni su evropski doseljenici koji su najveći broj puma poubijali kako bi zaštitili porodice i stoku.

Za istrebljenje je dijelom zaslužna deforestacija koja je do ivice istrebljenja dovela i najveću lovinu istočne pume - bjelorepog jelena.

Index.hr

Bonus video: