Da li je vašem psu dosadno?

Kako prepoznati da je vašem psu dosadno i da morate nešto da učinite?
60 pregleda 1 komentar(a)
pas, psi, Foto: Shutterstock
pas, psi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.05.2015. 08:47h

Jeste li se ikad pitali kako se osjeća vaš pas? Naravno da jeste, kao i svi ostali vlasnici kućnih ljubimaca. Ali, kako prepoznati da je vašem psu dosadno i da morate nešto da učinite? Imajte još jednu stvar na umu: puno ovih znakova mogu biti i znakovi stresa ili anksioznosti zbog razdvajanja.

Destruktivno ponašanje. Previše energije, koja se nigdje ne troši, mogla bi biti uzrok njegovog žvakanja vaših cipela i sličnih predmeta.

Kopanje. Radi se o ponašanju kojim se pas sam nagrađuje i uz to oslobađa viška energije.

Hvatanje repa. Višak energije takođe može biti jedan od razloga zašto vaš pas hvata svoj rep.

Konstantno lajanje. Vaš pas pokušava nešto da vam kaže i bilo bi bolje da ga slušate. Ne samo bolje za njega, već i za vas.

Ravnodušnost. Drugačije od svega navedenog, vaš pas bi zbog dosade mogao samo da leži i djeluje neraspoloženo, kao da ne postoji izlaz iz takvog stanja.

Ugrizi. Mislimo na situacije u kojima on ide za vama i grize vas za nogu, čime takođe pokušava nešto da vam kaže, odnosno to da mu je dosadno.

Uznemirivanje drugih pasa. Ako imate više od jednog psa u kućanstvu, psu kojemu je dosadno, vrlo vjerovatno će uznemirivati onog drugog. Iako to sve može biti samo zabava, a ne zlostavljanje, vaš drugi pas se možda neće složiti s tim. Pa reagujte prije nego se zabava pretvori u borbu.

Index.hr

Bonus video: