Kako se jedan Saša bori da spase svojih više od 400 pasa

"Znam tačno kako je svaki od ovih pasa stigao u moje sklonište, znam njihova imena i karakter"
137 pregleda 1 komentar(a)
Saša Pešić, Foto: Facebook
Saša Pešić, Foto: Facebook
Ažurirano: 06.04.2015. 07:30h

Saša Pešić zna ime svakog od više stotina pasa koji ga mašući repovima i slobodno trčkarajući slobodno okružuju na jednom ograđenom imanju, u Nišu, u Srbiji.

"Znam tačno kako je svaki od ovih pasa stigao u moje sklonište, znam njihova imena i karakter", kaže Saša.

Sve je počelo kada je Pešić, 2008. godine, bez posla kao i drugih 17 odsto građana u Srbiji, blizu svoje kuće našao četiri napuštena štenca. To otkriće je promijenilo njegov životni put - Saša je danas veliki zaštitnik pasa lutalica i zagovornik otvaranja skloništa za napuštene životinje u Nišu.

Njegovo sklonište je danas dom za više od 450 životinja, ali Pešić će uskoro možda morati da preseli svoju pseću družinu na novu lokaciju.

Kad ovaj 45-godišnjak ušeta u sklonište, koje se nalazi nedaleko od centra grada, stotine pasa svih veličina i boja zadovoljno laje u znak pozdrava. Pešićevi psi su na toj lokaciji od 2010, gdje slobodno trče po cijeli dan.

"U kavezima su samo tokom noći. Ovako su srećni", kaže Pešić za AFP.

Svi nejgovi psi su, dodaje, vakcinisani, sterilisani i čipovani.

U Srbiji ima 280.000 registrovanih pasa, ali veterinarske službe navode da je skoro nemoguće utvrditi tačan broj pasa lutalica, te da je velik broj pasa koje su vlasnici napustili pogođeni ekonomskom krizom.

Beskrajna borba

Opština Niš je prije nekoliko mjeseci, tvrdeći da zemljište na kojem je Pešićevo sklonište, pripada gradu, tražila je ovog zaštitnika pasa da napusti lokaciju. To je odmah izazvalo reakciju društava za zaštitu životinja. Desetine hiljada ljudi je potpisalo peticiju kako bi spriječili zatvaranje skloništa, prisiljavajući pritom gradske vlasti da pokušaju da pronađu rješenje.

"Grad podržava Sašin rad", kaže Jovan Stojković, zadužen za pitanja životinja u Opšini Niš. "Sigurno nećemo dozvoliti da životinje završe ponovo na ulici, to bi bila katastrofa", dodaje on.

Za Pešića i njegovih šest volontera rad sa životinjama je 24-satni posao.

"Ovo je beskrajna borba. Nemam vremena da jedem normalno, a još manje da razmišljam o privatnom životu", kaže Pešić.

"Borismo se svakog dana kako bismo osigurali hranu i brigu za sve životinje".

Na početku, Pešić je hranu za pse obezbjeđivao iz lokalnih pekara i klanica. Ali, njihove zalihe su ubrzo premašile njegovu potražnju, pa je morao da potraži donacije.

"Ljudi, posebno iz inostranstva, su bili veoma otvoreni i podržali projekat. Mjesečno za naših 400 do 500 pasa moramo da obezbijedimo 5.000 do 6.000 eura", kaže on.

Ana Mitrović, volonterka skloništa, vjeruje da će Opština Niš održati obećanje i pomoći da se pronađe lokacija za novi dom za stotine pasa.

"Uvjeren sam da je grad će nam pomoći da do kraja godine pronađemo odgovarajuću lokaciju, koja će biti trajno rješenje za nastavak naših aktivnosti", kazala je za AFP ova 35-godišnjakinja.

Posebno iz razloga jer oni u skloništu pokušavaju da nađu nove stalne domove za bezdomne životinje.

"Od otvaranja, uspjeli smo da pronađemo dom za 250 pasa", kaže Pešić ponosno.

Bonus video: