Ako vaš pas trči za automobilima, odučite ga od toga

122 pregleda 2 komentar(a)
kućni ljubimac, pas i muškarac, Foto: Shutterstock
kućni ljubimac, pas i muškarac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.03.2015. 21:03h

Napušteni psi, ali i oni koji imaju dom, često trče za automobilima u pokretu. Kako je ovo ponašanje vrlo opasno za sigurnost u saobraćaju, živote ljudi i životinja, važno je raditi na prevenciji. Saznajte zašto psi to rade.

Psi trče za automobilima iz istog razloga iz kojeg trče i za ljudima koji trče ili voze bicikl, mačkama, malim životinjama i drugim psima - ili da bi se igrali ili da bi lovili. U većoj ili manjoj mjeri, trčanje uključuje prirodni nagon za lovom.

Najopasnija situacija je kada pas trči za automobilima, jer će prije ili kasnije doći do povrede ili smrti psa. Može doći i do saobraćajne nesreće, ako vozač pokuša da izbjegne psa. Opasni scenariji su brojni pa je najbolje raditi na prevenciji takvog ponašanja.

Važno je imati na umu da je nagon za plijenom dobra stvar, ali da je važno naučiti psa koji "plijen" je poželjan, a koji bi trebalo da ignoriše, odnosno ne treba da ga doživljava kao plijen. Tako je npr. loptica dobar plijen, dok su automobili i bicikli loš.

Prvo, nikada nemojte fizički kažnjavati psa za ovo ponašanje, jer može doći do agresivnosti. Kada primijetite da štene pokazuje interes za automobile, pokušajte ga dozvati i odvući pažnju poslasticama.

Međutim, ako pas već ima naviku da trči za automobilima, važno je da ga naučite da dođe na poziv. Ako šetate psa bez povoca, činite to samo na mjestima gdje nema saobraćaja. Takođe, ako imate dvorište, postavite kvalitetnu ogradu.

Index.hr

Bonus video: