Zašto se psi i mačke ne vole

235 pregleda 3 komentar(a)
pas i mačka, Foto: Shutterstock
pas i mačka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.01.2015. 20:45h

Za dvije osobe koje se baš i ne vole previše, često se kaže da se "vole kao pas i mačka". Odakle potiče ova česta fraza? Jesu li zaista psi i mačke tako veliki neprijatelji?

Prije nego što su psi i mačke postali kućni ljubimci, odnosno prije nego su počeli da žive sa ljudima, bili su predatori. To znači da im je u potrazi za hranom bilo tipično vrebanje, prikradanje, proganjanje i hvatanje plijena.

Naravno, i danas njihovi dalji rođaci u prirodi love hranu. Naime, psi i mačke nalaze se na istom mjestu u hranidbenom lancu, što znači da se međusobno ne jedu, ali se napadaju kako bi eliminisali konkurenciju zbog preživljavanja. Međutim, vremenom su psi i mačke izgubili te snažne instinkte, jer hranu uglavnom dobijaju od ljudi.

Ipak, kod pojedinih pasmina, taj instinkt je ostao nešto izraženiji. Uglavnom psi napadaju mačke, jer su veći i snažniji. Da je kojim slučajem sa druge strane lav, stvar bi sigurno bila obrnuta.

Psi i mačke imaju različitu narav, ali i drugačije društveno ponašanje. Psi su izuzetno društvena bića i vjerovatno zbog toga nijedna druga životinja nije ostvarila tako blizak odnos sa čovjekom. Psi vole da budu dio hijerarhije, jer ih to nagonski podsjeća na čopor. Mačke su pak individualna bića i više vole da budu same.

Kad se psi pozdravljaju, njuškaju se oko usta, a zatim oko analnog područja, što im je normalno socijalno ponašanje. S druge strane, mačke to ne vole i mogu agresivno reagovati na takav "pseći pozdrav". I onda je dovoljno da neko prvi započne bitku, kako bi krenula jurnjava po kući ili dvorištu.

Životinje svojim pokretima tijela pokazuju određene emocije, raspoloženje i stanje. U tom smislu - mahanje repom - psi i mačke prevode na različit način pa je to još jedan razlog koji može izazvati problem. Dok psu mahanje repom označava da je prijateljski i znatiželjno nastrojen, kod mačaka mahanje repom znači da nisu baš sretne pa čak i da su ljute.

Naravno, psi i mačke mogu da žive zajedno bez problema, važna je samo rana socijalizacija, kako bi postali međusobno tolerantni. Ipak, neke pasmine i pored rane socijalizacije teško savladaju prirodni nagon da progone manje životinje, ne samo kada su u pitanju mačke. Osim toga, psi jure mačke i zato što to vide i nauče od starijih pasa još dok su štenci pa tako nešto treba spriječiti na vrijeme.

I pored socijalizacije, netolerantni prema mačkama mogu biti šnauceri, terijeri, hrtovi, zatim doberman, samojed, malamut, sibirski haski, Akita Inu... Zapravo, ako su ovi psi socijalizovani sa mačkama, znači da će biti tolerantni, ali jedino u prisustvu vlasnika, što je odraz njihove poslušnosti, a ne tolerancije.

Tolerantnije pasmine pasa prema mačkama su zlatni retriver, labrador retriver, pudla, pekinezer, njemački bokser, Kavalir King Charles španijel, maltezer...

Bonus video: