Orangutana sele u prihvatilište?

Sud se složio da se Sandra, rođena u zatočeništvu u Njemačkoj, može smatrati “osobom” zbog postojanja dovoljnih kognitivnih funkcija koje je razlikuju od običnog predmeta
62 pregleda 0 komentar(a)
Orangutan, Foto: Reuters
Orangutan, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.12.2014. 10:21h

Orangutan koji je živio u argentinskom zoološkom vrtu može biti oslobođen i prebačen u prihvatilište, nakon što je sud priznao da je ova “osoba” nezakonito lišena slobode.

Borci za prava životinja pokrenuli su peticiju kojom se zahtjeva priznanje suda da se orangutanka Sandra pravno može smatrati “osobom”.

Ova presuda može dovesti do čitavog niza sličnih slučajeva, prenosi Huffington Post.

Sud se složio da se Sandra, rođena u zatočeništvu u Njemačkoj, može smatrati “osobom” zbog postojanja dovoljnih kognitivnih funkcija koje je razlikuju od običnog predmeta.

Ovo nije prvi put da se borci za prava životinja obraćaju sudu sa takvim zahtjevom. U Americi je sličan slučaj pokrenut zbog šimpanze “Tomija”, ali je sud utvrdio da ovaj primat “nije osoba”.

Inače, Zoo vrt u Buenos Airesu gde živi Sandra ima 10 dana da podnese žalbu na presudu. Predstavnik zoo vrta odbio je da komentariše, dok je tamošnji biolog Adrijan Sestelo rekao da su orangutani po prirodi mirne, usamljene životinje, koje se zbližavaju s drugim pripadnicima vrste, samo radi parenja i brige o mladima. “Kada ne poznajete biologiju vrsta, onda neopravdano možete tvrditi da životinja trpi zlostavljanje, da je pod stresom ili da je depresivna, odnosno da humanizujete životinjsko ponašanje”, rekao je Sestelo.

Bonus video: