Kako da pomognete psu da prevaziđe strahove?

Ako vaš pas ima neke strahove, vi mu možete pomoći da ih odagna.
81 pregleda 2 komentar(a)
pas, psi, Foto: Shutterstock
pas, psi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.12.2014. 18:29h

Evo nekoliko načina:

1. Budite strpljivi

Strpljenje je jedan od najvažnijih koraka, jer ne smijete požurivati vašeg ljubimca. Nemojte očekivati da će pas odmah prestati da se plaši. Ako u bilo kom trenutku vidite da je vaš pas spreman na bijeg, da se zatvorio u sebe ili vas više ne sluša, prestanite s treningom, odnosno povećajte udaljenost između njega i onoga što je izvor njegovog straha ili jednostavno napustite u potpunosti to okruženje.

2. Vaš zadatak

Vaš zadatak je da pomognete vašem ljubimcu da, uz pomoć nekih stvari (igračke ili poslastice), shvati da ne postoje opravdani razlozi da se nečega plaši. Tako ćete naučiti svog psa da "strašni predmet" može da asocira na dobre stvari. Najčešće je to hrana, ali ćete vremenom moći da improvizujete.

3. Udaljenost

Uvijek počnite sa što većom udaljenošću od izvora straha: bitno je da taj predmet vaš pas može vidketi, ali da je dovoljno daleko od njega. Nipošto nemojte nagrađivati plašljive reakcije, jer tako pas nikada neće naučiti šta treba da radi. Umjesto toga, nagradite ga samo onda kad primijeti objekat, ali bez ikakve reakcije.

4. Vrijeme

Vaši treninzi ne bi trebalo da traju dugo, jer suočavanje sa strahom može biti vrlo iscrpljujuće, fizički i emocionalno. U početku bi oni trebalo da traju između pet i 10 minuta, zatim psu dajte malo predaha. Ako tokom tog perioda, u bilo kojem trenutku primetite da je vašem psu sve to previše, odmah prestanite i pokušajte ponovno kasnije. Srećom, ti znakovi nisu teško uočljivi.

Index.hr

Bonus video: