Ekonomska kriza je ovog tigra odvela na dug put preko okeana

Fivosom put od Tikale do San Dijega dugačak je 7.000 kilometara i traje 45 sati. Njegov prevoz u SAD košta oko 16,5 hiljada eura. Tigar je ostao pri svijesti tokom cijelog putovanja
102 pregleda 1 komentar(a)
Fivos tigar, Foto: Screenshot
Fivos tigar, Foto: Screenshot
Ažurirano: 12.12.2014. 08:28h

On je težak 260 kilograma, svojim ugrizom lomi kosti, a njegova šapa je veličine tanjira. Ali, tigar Fivos je jedna od posljednjih žrtava ekonomske krize u Grčkoj i ove sedmice je napustio zemlju u potrazi za novim domom na drugom kraju svijeta.

Fivos je uglavnom nježan, kaže BBC reporter koji je dan pred tigrovo putovanje, proveo vrijeme u zološkom vrtu u kojem je FIvos odrastao.

"Bio je miran i pasivan", kaže.

Dejvid Barns, bivši RSPCA inspektor, proteklih godinu dana je tražio način kako da spasi Fivosa i iz malog zološkog vrta u Trikali, u centralnoj Grčkoj. U tom zološkom vrtu pokušavaju da sačuvaju egzotične životinje od krize koja je pogodila svaki aspekt grčkog života.

Zološki vrt više nema stalnog veterinara. Jednostavno ne mogu da priušte slične usluge. Povremeno dobiju konsultacije, ali zoo vrt nema stalnu veterinarsku njegu kao nekad.

Barns je zabrinut i za druge životinje u vrtu, koje se, kako kaže, ne hrane pravilno i ne dobijaju dobru hranu.

U martu je tigrica Atina uspavana nakon zadobijenih komplikacija infekcije šape. Ali, prošla su četiri mjeseca prije nego je dobijena dozvola grčke vlade da životinja može biti uspavana.

"To je suludo. To je zanemarivanje", kaže Barns.

Novi dom tigra Fivosa je sklonište za lavove i medvjede u Kaliforniji. Tu će ova životinja biti smještena sa drugim tigrovima, dobiće veterinarsku njegu koja mu je potrebna za njegov urođeni zdravstveni problem - displaziju kukova, koja mu uzrokuje bol dok hoda.

Displazija je vjerovatno posljedica ukrštanja životinja u putujućem cirkusu, gdje je Fivos započeo svoj život. Barns je njega i Atinu spasao iz cirkusa prije 13 godina. Ovo je već drugi put da isti čovjek interveniše kako bi poboljšao Fivosov kvalitet života.

Za Barnsa, manji problem su predstavljali praktični problemi transporta velike životinje. Teže je bilo snaći se u složenim lavirintima birokratije.

"Na svakom ćošku je bilo nešto što je me blokiralo. Trebalo mi je osam mjeseci da sredim papire. Non stop sam bio na mailovima, SMS, telefonu... Mislio sam da nikad neće doći ovaj dan. Ali, nakon što sam donio odluku da to uradim, morao sam ići do kraja".

Barns je za Fivosov prevoz morao dobiti dozvolu CITES (Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama), jer u svijetu, u divljini, postoji oko 3.000 tigrova.

I samo nekoliko sati pred polazak, pojavio se novi zahtjev - agenti Međunarodnog udruženja za vazdušni prevoz zahtijevali su da sanduk u koji je smješten Fivos mora imati još nekoliko rupa prečnika 5 cm. Uslijedio je hitan poziv stolaru, koji je prevezen u zološki vrt da proširi neke od rupa na sanduku za prevoz.

Fivos je morao dobiti i sve potvrde o zdravstvenom stanju, da je vakcinisan, da ima mikro-čip, morali su biti urađeni testovi krvi... Čekalo se na dozvole američkih vlasti da tigar može biti uvezen u državu.

"SAD ne podstiču uvoz sličnih vrsta u tu zemlju, smatraju da ih imaju dovoljno. U sklonište u koje će biti smješten Fivos nikad nije smještena životinja iz druge zemlje".

Emocije zbog odlaska Fivosa su u Trikali pomiješane.

"Ne znam da li da se radujemo ili ne. Srećni smo jer Fivos ide na bolje mjesto. Ali, tužni smo jer smo navikli da u Trikali imamo tigrove", kaže Odisej Raptis, opštinski funkcioner.

Svjestan je da je o životinjama u zološkom vrtu trebalo brinuti bolje.

"Izgubili smo dosta novca tokom proteklih godina i nismo imali dovoljno stručnog znanja kako da brinemo o ovim egzotičnim životinjama. Naravno da nismo srećni zbog svega što su životinje ovdje pretrpjele, ali smo oduvijek željeli najbolje za njih. Zato smo Fivosa i poslali u SAD".

Fivosom put od Tikale do San Dijega dugačak je 7.000 kilometara i traje 45 sati. Njegov prevoz u SAD košta oko 16,5 hiljada eura. Tigar je ostao pri svijesti tokom cijelog putovanja.

Nakon Fivosa, Barns želi da iz zološkog vrta u Trikali spase još neke životinje...

Bonus video: