Koliko sati sna je potrebno vašem psu?

Kada primijetite da ljubimac laje u snu ili pomjera noge kao da trči, znači da je u REM fazi i nešto sanja...
65 pregleda 1 komentar(a)
pas, Foto: Shutterstock
pas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.12.2014. 19:59h

Za razliku od nas, koji smo budni tokom većeg dijela dana, a spavamo noću u prosjeku osam sati, psi nemaju ustaljeni režim spavanja.

Oni često zaspu po nekoliko puta tokom dana. Vrijeme koje provedu u spavanju zavisi od raznih faktora, uključujući starost, opšte zdravstveno stanje i fizičke odlike. Pa, koliko im je onda zapravo potrebno sati sna dnevno?

Prosječno vrijeme spavanja

Istina je da veterinari i ostali stručnjaci za ponašanje životinja još nijesu shvatili zašto psi toliko spavaju u toku dana. Spavanje je važno, osvježavajuće i prijatno. Većina pasa u prosjeku spava oko 14 sati dnevno. Psi se vrlo lako prilagođavaju kada je u pitanju spavanje, odnosno za razliku od ljudi, oni lako mogu da se prilagode uslovima. Ako se dešava neka aktivnost, oni se bez muke probude i “odlože” spavanje za kasnije.

Različite rase i različite potrebe za snom

Različite rase mogu imati drastično različite potrebe za spavanjem. “Nježnim divovima” poput bernardinca, mastifa, pirinejskog planinskog psa i njufaundlenda, generalno je potrebno više od prosječnih 14 sati, pa mogu da spavaju oko 18 sati dnevno. Dok je većini pasa dovoljno oko 14 sati, radoznalim štencima koji svakim danom sve više rastu potrebno je od 18 do 20 sati sna dnevno kako bi “napunili baterije”. Tokom sna mozak šteneta obrađuje sve nove informacije koje uči o prilagođavaju u okruženju.

Faze spavanja

Psi takođe prolaze kroz različite faze sna. Nakon prve faze uspavljivanja, psi ulaze u sporu fazu sna, kada su moždani talasi i puls usporeni. Tada pas postaje potpuno opušten. Oko desetak minuta kasnije nastupa REM faza (rapid eye movement). Kada primijetite da ljubimac laje u snu ili pomjera noge kao da trči, znači da je u REM fazi i nešto sanja. Psi svakako spavaju više nego ljudi, ali ne tako čvrsto. Kad i koliko spavaju, zavisi od aktivnosti u njihovim životima. Psi takođe imaju sposobnost da prilagode svoje obrasce spavanja, tako da mogu biti oprezni, kad god se nešto događa, a ostatak vremena spavaju.

Zivotinje.rs

Bonus video: