„Luis Hamilton među golubovima“ prodat za 1,25 miliona eura

Šampion, koji uskoro puni pet godina, uživa u penziji i gajenju nekoliko mladunaca
5638 pregleda 0 komentar(a)
Armando, Foto: Screenshot (Youtube)
Armando, Foto: Screenshot (Youtube)

Golub šampion prodat je za rekordnih 1,25 miliona eura. Aukcijska kuća „Pipa" nazvala je „najboljeg belgijskog letača na duge staze svih vremena" - Armando.

Dali su mu i nadimak „Luis Hamilton među golubovima".

Prije Armanda, najskuplji golub prodat je za 376 hiljada eura.

Šampion, koji uskoro puni pet godina, uživa u penziji i gajenju nekoliko mladunaca.

„To je bio nevjerovatan osjećaj - fenomenalan", rekao je za BBC Nikolas Gizelbreht, generalni direktor „Pipe", u momentu kada je za goluba ponuđeno više od milion eura.

„Ni u najluđim snovima nismo mogli da se nadamo toj cijeni. Priželjkivali smo između 400 i 500 hiljada, a o 600 hiljada eura smo maštali".

Gizelbreht kaže da su dva kupca iz Kine „zaratila" na licitaciji i zahvaljujući tome cena je od 532 hiljade za samo sat vremena porasla na 1,25 miliona.

On navodi da je uobičajena cijena za trkačkog goluba oko 2.500 eura.

Ali Armando nije običan golub. Na posljednje tri trke u karijeri - Šampionat 2018, Olimpijada za golubove i Angulem 2019 - svuda je bio prvak.

Ne manjkaju mu ni obožavatelji. Fred Vansil, predsjednik lokalnog golubarskog kluba u Pervezu, izjavio je za belgijsku televiziju RTBG da je Armando „Luis Hamilton među golubovima".

Iako su trke za njega sada prošlost, Gizelbreht kaže da trkački golubovi mogu da dobijaju mlade sve do 10. godine, a žive u prosjeku 20.

Vjerovatno će novi vlasnici brinuti o Armandu, ali prvenstveno uzgajati njegovo potomstvo.

Bonus video: