"POSEBAN MIRIS"

Pas može da predoseti epileptični napad kod ljudi?

Za sada nije poznato kako epileptični napad izaziva promjenu mirisa, ali pas može da pomogne u detekciji i predikciji, odnosno predviđanju napada
805 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Francuski naučnici imaju dokaze da pas može da nanjuši ili predosjeti epileptični napad kod ljudi.

Tim sa Univerziteta u Renu nada se da bi ovo otkriće moglo da pomogne da se predvide napadi kod epileptičara. Naučnici su utvrdili da psi skoro nepogrješivo osjećaju poseban miris koji se javlja neposredno pred napad.

Od ranije je poznato da psi mogu da namirišu bolesti kao što su neke vrste raka, Parkinsonovu bolest, malariju i dijabetes.

Epilepsija je uzrokovana poremećajem električnih signala u mozgu. Bolest može da bude nasljedna ili uzrokovana moždanim udarom ili nedostatom kiseonika pri rođenju.

Za sada nije poznato kako epileptični napad izaziva promjenu mirisa, ali pas može da pomogne u detekciji i predikciji, odnosno predviđanju napada.

"Potrebna su dalja istraživanja, ali je moguće da promjena elektro aktivnosti podstiče ispuštanje ili emisiju nekih neurohormona koji na kraju stvaraju miris ili je povezano sa molekulima u vezi sa stresom. Sve hipoteze treba tek provjeriti", rekla je za BBC doktor Amelika Katala sa Univerziteta u Renu.

Preporučujemo za Vas