KAMERE ZAMKE ZABILJEŽILE PRISUSTVO JEDINKE

Medvjed se vratio u NP Biogradska gora

Zaštita mrkog medvjeda čiji je opstanak ugrožen uništavanjem staništa i krivolovom, jedan od prioriteta, koji će u budućnosti posjetiocima parkova kroz turističku ponudu omogućiti da dožive medvjeda uživo, i upoznaju se sa životom ove ugrožene i zaštićene divlje vrste
5483 pregleda 6 komentar(a)
Medvjed u NP Biogradska gora, Foto: Parkovi Dinarida
Medvjed u NP Biogradska gora, Foto: Parkovi Dinarida
Ažurirano: 06.04.2019. 11:30h

Kamere zamke u Nacionalnom parku Biogradska gora prije dva dana zabilježile su prisustvo prvog medvjeda ove godine na području ovog parka.

Prema prvim procjenama stručnjaka nije u pitanju medvjed Nikola koji je 2017. godine uhvaćen i obilježen ogrlicom u cilju njegovog praćenja, već nova jedinka.

"Kamere zamke zahvaljujući kojima smo u mogućnosti da pratimo divlji svijet Nacionalnog Parka Biogradska gora, naša organizacija Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida postavila u saradnji sa Nacionalnim parkovima Crne Gore u avgustu 2016. Kamere su postavljene u cilju detekcije mrkog medvjeda i ostalih životinjskih vrsta u ovom nacionalnom parku", saopštila je Jelena Marojević Galić iz organizacije Parkovi Dinarida.

Do danas su zabilježena dva primjerka ove vrste na foto zamkama.

"Praćenje ove vrste dosta je teško iako ona ima ustaljene navike. Za sada ih pratimo samo na lokacijama gdje su postavljene kamere-zamke koje su ujedno i privremeno hranilište. Kako u toku 2018. godine nijesmo primjetili prisustvo medvjeda u parku ovaj nalaz nas posebno raduje i govori u prilog tezi da u toku zimskog perioda nekoliko primjeraka ove vrste zimuje na području parka. Takođe ohrabruje podatak da se radi o novoj jedinki, a ne o već ranije primjećenom a kasnije i obilježenom medvjedu Nikoli".

Ona je podsjetila da su u oktobru 2017. godine imali prvi uspješan slučaj hvatanja i obilježavanja medvjeda u Crnoj Gori, na području ovoga parka.

Primjerak koji je tada uhvaćen sa ekspertskim timom Biološkog fakulteta iz Beograda dobio je ime Nikola i bio je tezak 355 kilograma.

Ali kako je u pitanju kapitalni primjerak veoma širokog vrata, uspio je za kratko vrijeme da skine ogrlicu i više nijesu u mogućnosti da telemetrijski prate njegovo kretanje.

"Stoga ćemo ubrzo organizovati novi pokušaj hvatanja i obilježavanja medvjeda na području Biogradske gore i nadamo se da ćemo biti u mogućnosti da duže vrijeme pratimo njegovo kretanje", dodaje Marojević Galić

Medvjedi kao životinje koje žive samostalno, a ne u grupama, imaju potrebu za velikim staništem, kako bi se nesmetano kretali, hranili, razmnožavali i našli pogodna mjesta za zimski san.

Zato je zaštita mrkog medvjeda čiji je opstanak ugrožen uništavanjem staništa i krivolovom, jedan od prioriteta, koji će u budućnosti posjetiocima parkova kroz turističku ponudu omogućiti da dožive medvjeda uživo, i upoznaju se sa životom ove ugrožene i zaštićene divlje vrste.

Markiranje medvjeda I njihovo praćenje realizovano je u okviru projekta “Posmatranje medvjeda u Nacionalnom parku Biogradska gora“, koji zajedno sprovode Parkovi Dinarida - mreža zaštićenih područja Dinarida i WWF Adria, u saradnji sa Nacionalnim parkom Biogradska gora, pod pokroviteljstvom švedske razvojne agencije SIDA.

Ova inicijativa se realizuje kroz četvorogodišnji regionalni program “Zaštićena područja za prirodu i ljude“

Preporučujemo za Vas