Trooki piton pronađen u Australiji

Neobični dijamantni piton dug oko 40 centimetara otkriven je krajem marta na autoputu Arnhem deformisane lobanje i s tri funkcionalna oka od kojih je jedno bilo na sredini glave
2658 pregleda 2 komentar(a)
Piton pronađen u gradu Hampti Du, Foto: Facebook
Piton pronađen u gradu Hampti Du, Foto: Facebook

Zmija s tri oka nazvana "Monti Pajton" pronađena je u gradu Hampti Du na sjeveru Australije.

Neobični dijamantni piton dug oko 40 centimetara otkriven je krajem marta na autoputu Arnhem deformisane lobanje i s tri funkcionalna oka od kojih je jedno bilo na sredini glave.

Imao je teškoća s gutanjem od trenutka kad su ga rendžeri pronašli i uginuo je prošle nedjelje, objavio je portparol uprave za parkove i prirodu Sjeverne teritorije.

Zmija je bila mlada i pronađena je 40-ak kioimetara južno od glavnog grada te teritorije Darvina.

"Rentgenski snimak zmijine glave otkrio je da se ne radi o dvije lobanje spojene u razvoju, nego o jednoj lobanji s dodatnom očnom šupljinom", objavile su vlasti.

Naučnici su uglavnom saglasni da se oko vjerovatno razvilo u ranoj embrionalnoj fazi i da nije posljedica uticaja okoline, prenosi agencija Hina.

Kako se navodi, treće je oko "gotovo sigurno prirodna pojava jer su deformiteti na reptilima relativno česti".

Uprava je prvi puta postavila sliku zmije na svojoj Fejsbuk stranici u srijedu uz riječi: "Trooka zmija upozorava. Suša stiže" očigledno aludirajući na televizijsku seriju "Igra prijestola" u kojoj su trooki gavran i riječi "Zima stiže".

Bonus video: