OSJETLJIVI I LJUBIMCI

Mogu li životinje da dobiju opekotine od sunca?

Životinje koje se smatraju osjetljivijim na sunce su slonovi, nosorozi, kao i svježe ošišane ovce
914 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nakon duge i hladne zime teško je odoljeti prvim sunčevim zracima. Kako bi suzbili neželjena dejstva zračenja za ljude tu su SPF (Sun protection factor) preparati, ali da li ste znali da i životinje mogu da izgore?

„Divlje životinje imaju biološki usađene mjere zaštite u skladu sa uslovima okruženja u kom žive - one koje žive u veoma osunčanim predjelima često imaju perje, krzno ili druge fizičke karakteristike koje ih štite od UV zraka”, objašnjava glavni veterinar u Društvu za očuvanje divljih životinja, Pol Kejli za Njujork Tajms.

Životinje koje se smatraju osjetljivijim na sunce su slonovi, nosorozi, kao i svježe ošišane ovce. Istraživanja su otkrila oštećenja u ćelijama, izazavana suncem, kod plavih kitova, kitova perjara i ulješura.

Životinje se na različite načine prilagođavaju jakom suncu, pa je, na primjer, zbog toga veći dio jezika žirafe crn, a tek pred kraj prelazi u roze boju. Nilski konji, izlučuju rozikastu tečnost u vidu kapljica u predjelu vrata, lica i iza ušiju, a ta tečnost apsorbuje sunčevu svjetlost i sprečava razmnožavanje bakterija. Zmije i gmizavci mogu specifičnoj, šarenoj koži da zahvale za dodatnu zaštitu od opekotina, a osim zaštite od UV zraka, njihova ljuskasta koža zadržava vlagu u na taj način reguliše tjelesnu temperaturu.

U slučajevima kada biologija ne rješava problem opekotina, životinje su razvile sopstvene sisteme zaštite - slonovi bacaju pijesak po sebi (i svojim mladima - istovremeno ih učeći kako da se brinu o sebi kada odrastu), neke od životinja biraju hlad u najtoplijem dijelu dana, povlače se u svoje jazbine, kupaju se u blatu ili se polivaju vodom.

Za kućne ljubimce se već mogu pronaći specijalne kreme sa zaštitnim faktorom, a za konje, na primjer, veterinari navode da mogu poslužiti i kreme za sunčanje namijenjene dječjoj koži.

Izvor: Nacionalna geografija

Preporučujemo za Vas