Više od četvrtine sisara u Velikoj Britaniji pred izumiranjem

Kod 41 odsto proučavanih vrsta zabilježen konstantan pad populacije od 1970. godine
1239 pregleda 0 komentar(a)
Škotska divlja mačka među ugroženim životinjama, Foto: Shutterstock
Škotska divlja mačka među ugroženim životinjama, Foto: Shutterstock

Više od četvrtine sisara u Velikoj Britaniji je pred izumiranjem, navodi se u najnovijem izvještaju o zdravlju i očuvanosti prirodnog svijeta u Britaniji, a prenosi BBC.

U njemu se takođe spominje da jednoj od sedam vrsta prijeti izumiranje, dok je kod 41 odsto proučavanih vrsta zabilježen konstantan pad populacije od 1970. godine.

Izvještaj State of Nature pisalo je više od 70 nevladinih i vladinih organizacija koje su nadgledale stanje gotovo 7000 vrsta. Prema njemu, 26 odsto vrsti sisara prijeti izumiranje.

Zasebnim izvještajem prikazana je situacija u Škotskoj, gdje je takođe zabilježen pad raznovrsnosti i rasprostranjenosti vrsta. U tom dijelu Ujedinjenog Kraljevstva zabilježeno je smanjenje prosječnog broja vrsta od 24 odsto, a otprilike jednoj od 10 vrsta prijeti izumiranje.

U izvještaju se spominje kako je u opasnosti i biljni svijet te da s područja Velike Britanije uskoro može nestati petina biljnih vrsta, zajedno s 15 odsto gljiva i lišajeva.

Glavni krivci: poljoprivreda i klimatske promjene

U studiji se navodi kako je ključni uzrok gubitka vrsta intenzivni razvoj poljoprivrede. Mada je on doveo do veće proizvodnje hrane, takođe je i "dramatično uticao na bioraznolikost poljoprivrednih površina". U izvještaju se, na primjer, navodi da je površina usjeva tretiranih pesticidima porasla za 53 odsto između 1990. i 2010, prenosi Indeks.

State of Nature je ukazao i na trajni uticaj klimatskih promjena na bioraznolikost Velike Britanije. Prema britanskom Hidrometeorološkom zavodu, 10 najtoplijih godina u Velikoj Britaniji zabilježeno je od 2002. godine.

"Divlje životinje u Velikoj Britaniji nalaze se u ozbiljnoj nevolji. Sada je krajnje vrijeme za konkretne akcije, ne smijemo više samo stati na riječima“, rekla je ekolog Rozi Hejls iz organizacije National Trust.

"Potrebni su nam novi zakoni pomoću kojih bismo prisilili političare na odgovornost i pomoću kojih bismo mogli postaviti dugoročne i ambiciozne ciljeve", dodala je.

Bonus video: