Pas čuva zdravlje od moždanog i srčanog udara

Istraživanje objavljeno u Američkom udruženju za bolesti srca je potvrdilo prednost psećeg društva na ljudsko zdravlje
2914 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Veću šansu da prežive srčani i moždani udar imaju vlasnici pasa u odnosu na ljude koji nemaju kućne ljubimce, zaključak je novog istraživanja objavljenog u Američkom udruženju za bolesti srca.

Istraživanje je potvrdilo prednost psećeg društva na ljudsko zdravlje. Psi su povezani sa 33 odsto manjim rizikom smrti od srčanog udara i 27 odsto od moždanog udara, u poređenju sa onima koji nemaju pse.

„Iako studije ne mogu da dokažu da usvajanje ili čuvanje psa direktno vodi do manjeg mortaliteta, mogu da sugerišu na brigu o zdravlju“, rekao je Glen Levin iz Američkog udruženja za bolesti srca.

Vlasnici pasa redovno i često hodaju sa svojim ljubimcima i imaju niži krvni pritisak, istakla je Kerolin Kramer, profesorka medicine sa Univerziteta u Torontu, koja je ponosna vlasnica minijaturnog šnaucera pod imenom Romeo.

„Moram da istaknem da je Romeo povećao moju svakodnevnu fizičku aktivnost i ispunio moju rutinu srećom i bezuslovnom ljubavlju“, napominje profesorka.

pas
Ilustracija(Foto: Shutterstock)

Međutim, istraživači upozoravaju da se kućni ljubimci ne smiju „prepisivati" kao preventivno sredstvo, prenosi RTS.

„Pse treba da imaju samo ljudi koji osjećaju da imaju kapaciteta i znanja da im pruže dobar život", upozorava profesorka Tove Fal sa Univerziteta u Upsali, i dodaje da „socijalna izolacija stvara snažan rizik od preuranjene smrti“.

Uz pse vlasnici izbjegavaju ovaj vid izolacije i imaju veću interakciju sa drugim ljudima.

Bonus video: