Ruski grad preplavljen gladnim polarnim medvjedima

"Gotovo su svi medvjedi mršavi", kaže Tatjana Minenko koja vodi skupinu koja nastoji spriječiti susrete medvjeda i ljudi, navodi se u saopštenju koje je objavio ruski ogranak WWF-a
6567 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

GRAD na dalekom sjeveroistoku Rusije proteklih je dana preplavljen gladnim polarnim medvjedima zbog neuobičajeno toplog vremena, objavila je Svjetska fondacija za prirodu (WWF).

Prebrojano je više od 50 polarnih medvjeda u blizini Rirkaipija jer na morskim područjima na kojima uobičajeno love nema dovoljno ledenog pokrivača.

"Gotovo su svi medvjedi mršavi", kaže Tatjana Minenko koja vodi skupinu koja nastoji spriječiti susrete medvjeda i ljudi, navodi se u saopštenju koje je objavio ruski ogranak WWF-a.

Iako su polarni medvjedi česti u tom području, posebno je rijetko za tako veliki broj da se do naseljenih područja spusti istovremeno, navodi organizacija.

To je područje suočeno s neuobičajeno toplim vremenom od početka decembra, navodi organizacija.

Iako se led uz obalu pojavio, nije dovoljno debeo da izdrži težinu medvjeda, kažu u organizaciji.

Prije nekoliko mjeseci izgladnjela ženka polarnog medvjeda uočena je stotine kilometara južno od prirodnog staništa u ruskom gradu Norilsku zbog smanjivanja ledenih prostranstava na sjeveru, prenosi Hina.

Mršava ženka pod stresom, sa blatnjavim šapama, tragala je tada za hranom u sjevernom sibirskom gradu. Medvjedica je kasnije spašena i odvedena u zoološki vrt u Krasnojarsk.

Vrt je tada objavio da se hranila pokvarenim ostacima hrane koje je pronašla.

Bonus video: