STUDIJA MAĐARSKIH I ŠVEDSKIH NAUČNIKA

Psi otkrivaju toplinu "infracrvenim senzorom" u nosu

Gola, vlažna koža na vrhu psećeg nosa puna je nervnih završetaka i djeluje poput infracrvenog senzora, navode u radu u "Scientific Reportu", a koji objavljuje "Nature Research Journal"
986 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Psi imaju neku vrstu infracrvenog senzora u nosu kojim mogu da u minutu otkriju promjene u temperaturi nastale, na primjer, u blizini druge životinje, stoji u studiji mađarskih i švedskih naučnika.

Naučnici sa švedskog Univerziteta Lund i mađarskog Univerziteta Eotvos Lorand kazali su da će njihovo otkriće pomoći u boljem razumijevanju na koji način predatori uoče svoj plijen tada kada ne mogu da ga čuju, vide ili nanjuše, prenosi agencija Hina.

Gola, vlažna koža na vrhu psećeg nosa puna je nervnih završetaka i djeluje poput infracrvenog senzora, navode u radu u "Scientific Reportu", a koji objavljuje "Nature Research Journal".

“Psi su sposobni da osjete toplotno zračenje iz toplih tijela ili slabije toplotno zračenje, i mogu svoje ponašanje da usmjere prema tom signalu", kaže Ana Balint, šefica studije.

“Pokušali smo da pronađemo područje u mozgu koje pokazuje visoku aktivnost ako su izloženi toplom, a zatim hladnom predmetu", objasnila je.

Skeniranje mozga pokazalo je povećanu moždanu aktivnost kod pasa kada su izloženi toplijim predmetima u okolini.

"Moguće je i da drugi mesojedi imaju sličan infracrveni senzor, a to otvara novo poglavlje u proučavanju odnosa između lovine i predatora", kaže Ronald Kroger, naučnik sa Univerziteta Lund.

"To upućuje na potrebu proučavanja lovačkih strategija predatora kao i tela lovine s fokusom na detekciju topline", kazao je.

Među psima obuhvaćenima istraživanjem bili su zlatni retriveri i border koliji (graničarski škotski ovčar), prenosi Hina.

Preporučujemo za Vas