Na ivici izumiranja: 12 najugroženijih životinja na svijetu

Među najvećim prijetnjama za određene životinje su: uništavanje i fragmentacija njihovih staništa; klimatske promjene; ilegalni lov i trgovina; i unošenje egzotičnih vrsta
5207 pregleda 0 komentar(a)
Polarni medvjed, Foto: Shutterstock
Polarni medvjed, Foto: Shutterstock

Život na Zemlji, njena flora i fauna, tokom milenijuma, transformisane su u više navrata. Tokom nekoliko hiljada godina, iz različitih razloga desilo se pet velikih izumiranja vrsta koje su naseljavale Zemlju, poznatih i kao pet masovnih izumiranja.

U ovom trenutku, najviše zbog djelovanja ljudskih bića, neki naučnici smatraju da je planeta na ivici Šestog velikog izumiranja. Kako bismo se bolje upoznali sa problemom gubitka biološke raznolikosti, važno je i da znamo različite aspekte i ključne pojmove, piše Natonal Geographic.

Kada kažemo da je vrsta ugrožena?

Kada su svi predstavnici jedne vrste u opasnosti da nestanu sa Zemlje, onda za tu vrstu kažemo da je ugrožena.

Кoliko životinja je u opasnosti od izumiranja?

Prema podacima Međunarodne unije za zaštitu prirode, međunarodnog tijela sa najvećim autoritetom vezanim za ovaj problem, oko 5.200 vrsta životinja trenutno je ugroženo. Pri raščlanjivanju po klasama ugroženo je 11odsto ptica, 20 odsto gmizavaca, 34 odsto riba i 25 odsto vodozemaca i sisara.

gorila
Gorila(Foto: Shutterstock)

Uzroci zbog kojih su vrste u opasnosti

Postoji više razloga zbog kojih se vrsta može naći na ivici izumiranja. Razlozi mogu biti izuzetno specifični za svaku vrstu, ali generalno, među najvećim prijetnjama su: uništavanje i fragmentacija njihovih staništa; klimatske promjene; ilegalni lov i trgovina; i unošenje egzotičnih vrsta.

Кako izbjeći izumiranje vrsta?

To nije lak zadatak. Sprečavanje nestajanja vrsta podrazumijeva sprovođenje velikog broja specifičnih akcija. Neke od njih podrazumijevaju izbegavanje fragmentacije njihovih staništa, na primjeer krčenja šuma; oštro krivično gonjenje i kažnjavanje ilegalnog lova i trgovine vrstama; stvaranje prirodnih rezervata; promociju programa uzgoja, ponovnog uvođenja i genetskog poboljšanja. Borba protiv zagađenja i klimatskih promena je takođe borba za očuvanje mnogih životinja. Svaka lična odluka ima globalnu posljedicu u više aspekata, otuda i značaj društvene svijesti stanovništva.

12 najugroženijih vrsta na svijetu:

1. Planinska gorila

2. Polarni medvjed

3. Iberijski ris

4. Sumatranski tigar

5. Bijeli nosorog

6. Sniježni leopard

7. Panda

8. Obična šimpanza

9. Ljuskavac/Pangolin

10. Orangutan sa Bornea

11. Aksolotl

12. Plava tuna

Bonus video: