Da li pas može prenijeti virus svom vlasniku?

91 pregleda 3 komentar(a)
pas, Foto: Shutterstock
pas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.01.2018. 13:14h

Virus koji hara Amerikom već nekoliko sedmica nije pokosio samo milione stanovnika ove zemlje već i njihove pse.

Za manje od mjesec dana čak 100 pasa je bilo pozitivno na zarazni pseći virus u Kaliforniji, Kentakiju, Ohaju i Mičigenu. Iako do sada nijedan pas nije svom vlasniku prenio virus to znači da nije moguće.

Pseći grip je sličan onom koji inficira ljude, a ima identične simptome – curenje nosa, malaksalost i gubitak apetita. Pseći grip može dovesti i do komplikacija koje uzrokuju pneumoniju, pa nekada čak i smrt, ali se većina pasa se uglavnom oporavi za dvije do tri nedelje.

Virus se lako širi među psima u parkovima i azilima gotovo isto kao i kod ljudi, kapljično, a zaraženi psi su zarazni i po druge pse naredne tri do četiri nedjelje, objašnjavaju eksperti za Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Floridi.

Iako do sada nijedan pas nije zarazio svog vlasnika, stručnjaci upozoravaju da to nije nemoguće da se dogodi. Virusi se stalno mijenjaju, a vrlo je moguće da on mutira u oblik koji bi mogao da zarazi vlasnika i da krene da se širi među ljudima.

Međutim, Ejmi Glaser iz Dijagnostičkog centra kaže da su male vjerovatnoće za tako nešto zahvaljujući genetskoj građi psa. Zapravo, ljudi su ti koji prije mogu prenijeti virus svom psu.

“Moramo biti svjesni toga da psi i mačke nekada mogu biti inficirani ljudskim bacilima. Zato, ako imate grip budite svjesni da ga lako možete prenijeti svom ljubimcu“, upozorava ona, prenosi B92.

Bonus video: