Broj slonova u Keniji udvostručen u posljednjih trideset godina

U nacionalnim parkovima u Keniji u toku je program obilježavanja slonova ogrlicama za praćenje, a mladi slonovi su počeli dobijati i imena

2510 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shuterstock.com
Ilustracija, Foto: Shuterstock.com

Broj slonova u Keniji više se nego udvostručio u razdoblju od 1989. do 2018. zahvaljujući naporima u borbi protiv krivolovaca.

Kenija je imala 1989. samo 16.000 slonova, a taj je broj porastao na više od 34.000 u 2018, objavile su vlasti te zemlje.

Legalni lov na slonove u Keniji je zabranjen 1973.

"U proteklih nekoliko godina uspjeli smo ukrotiti krivolov u zemlji", kazao je tim povodom ministar turizma Najib Balala novinarima prilikom posjete nacionalnom parku Amboseli.

Ove su godine, prema državnim evidencijama, krivolovci ubili tek sedam slonova, što predstavlja pad u odnosu na 34 ubijena 2019. i 80 ubijenih 2018. godine, prenosi Hina.

U nacionalnim parkovima u Keniji u toku je program obilježavanja slonova ogrlicama za praćenje, a mladi slonovi su počeli dobijati i imena.

Porast krivolova

Kenija i druge zemlje supsaharske Afrike proteklih su godina suočene s porastom krivolova jer kriminalne grupe ubijaju ne samo slonove nego i nosoroge kako bi namirile azijske apetite za slonovačom i rogovima koji se koriste u narodnoj medicini.

Godine 2016. kenijski predsjednik Uhuru Kenijata učestvovao je u spaljivanju hiljada slonovskih kljova i rogova nosoroga, uništavajući tako zalihe krijumčara koje su im mogle donijeti milione.

Tako je poslao poruku da se trgovina životinjskim djelovima mora zaustaviti.

Vlasti su uvele i strože kazne - dugotrajni zatvor i veće kazne za krivolovce i krijumčare.

Krivolov ugrožava i jedan od najvažnijih izvora prihoda za zemlju - turizam.

Zemlja u 2020. i 2021. očekuje turistički pad od 80 do 90 odsto zbog pandemije koronavirusa.

Bonus video: