Najnježnija i najopuštenija rasa mačaka na svijetu

252 pregleda 1 komentar(a)
mačka, Foto: Shutterstock
mačka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.12.2017. 12:14h

Za ovu mačku kažu da ima najnježniju prirodu i da je najpitomija na svijetu. Takođe, i najsličnija psu po karakteru.

Najčešće se može vidjeti u krilu svog vlasnika, stalno će mu iskazivati ljubav i privrženost, i uživaće u maženju. Nije zahtjevna, veoma je tolerantna i mirna, najsrećnija u krugu porodice.

Ragdol mačke su prelijepe i divne ljubimice. U bukvalnom prevodu "ragdoll" znači krpena lutka, a ove mace su to ime dobile zbog načina na koji se bezbrižno i potpuno opuštaju na nečijim rukama.

Porijeklom su iz Amerike, gdje su se počele uzgajati prije više od 50 godina. Dolaze u četiri osnovne boje: čokoladna, plava, lila i crna, ali mogu biti i crvene, kremaste ili dvobojne.

Karakteristične su po upečatljivim plavim očima i svijetloj dlaci, mekanoj kao svila.

Spada u grupu većih mačaka, a može da teži i do 9 kilograma. Ima snažnu građu i veoma miran karakter. Nježne su naravi što ih čini i idealnim kućnim ljubimcem i za porodice sa malom djecom. Veoma su poslušne i pitome, lako se prilagođavaju okolini i dobro se slažu sa drugim ljubimcima.

Veoma su osjetljive, ali zbog mirne naravi i poslušnosti su otpornije na stres. Nježne i elegantne, uživaju u društvu, maženju i češkanju, a razlog zbog koga se mogu toliko jako opustiti na rukama je ogromno povjerenje koje imaju u svoje vlasnike.

Ako ste ljubitelj velikih mačaka koje vole da se maze, ragdol mačke su idealne za vas, prenosi Pet magazin.

Bonus video: