U Lajkinoj sjenci: Ko je bila prva i jedina mačka u svemiru?

Felisiti je 18. oktobra 1963. godine poslata u svemir u Veronika AGI 47 raketi. Let rakete je trajao 15 minuta, dostigavši visinu od 156 kilometara

6457 pregleda 34 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Upload.wikimedia.org
Foto: Upload.wikimedia.org

Pas Lajka napisala je istoriju kada je 1957. godine postala prvo živo biće u svemiru. Nakon nje, na put u svemir pošla je i šimpanza Enos, ali i jedna mačka.

Felisiti (Félicette) je bila crno-bijela mačka koja je lutala ulicama Pariza. Nju je našao prodavac ljubimaca, a otkupila ju je Vlada Francuske 1963. godine. U tom trenutku, Vlada je imala 14 mačaka u svom trening centru. Mačke su trenirane od strane CERMA, a ova specijalna organizacija je posjedovala i mašine za provjeru uticaja G sile i komore sa pritiskom.

Elektrode koje prate moždanu aktivnost bile su priključene na mačke tokom treninga, mačke su pripremane kao i ljudi, a izbor za misiju je pao na Felisiti.

Felisiti je 18. oktobra 1963. godine poslata u svemir u Veronika AGI 47 raketi. Let rakete je trajao 15 minuta, dostigavši visinu od 156 kilometara.

Tokom leta, Felisiti je doživjela beztežinsko stanje, a brzina rakete je u jednom momentu prešla brzinu zvuka za šest puta, što je ovu životinju izložilo sili od oko 9.5G.

Mačka je, za razliku od Lajke, nakon 15-minutnog leta sigurno vraćena na zemlju.

Nažalost, Felisiti je uspavana tri mjeseca kasnije, kako bi naučnici izvršili dodatne testove na njenom mozgu.

1997. godine, Francuska se odužila Felisiti, kreirajući poštanske markice za nju i ostale životinje koje su išle u svemir.

2017. godine, kampanja koju je pokrenuo Metju Serž Gaj dovela je do skupljanja sredstava za pravljenje spomenika u čast Felisiti. Dvije godine kasnije, 18. decembra 2019. godine na 25. godišjicu master programa Međunarodnog univerziteta u Strazburu (ISU), otkriven je metar i po visok spomenik Felisiti koji sada stoji u holu ove ustanove, a za čije pravljenje je skupljeno oko 50.000 eura.

“Smještena na vrhu Zemlje, gledajući prema nebu kojim je nekada putovala”, napisano je na spomeniku ovoj jedinstvenoj mački.

(cuko.me)

Bonus video: