Vuk snimljen na Biogradskoj gori poslije više godina

Iz NPCG ukazuju da je životinjski svijet Biogradske gore raznovrstan i da ga, pored ostalog, čini preko 200 vrsta ptica i 80 vrsta leptira, te tipični sisari, među kojima su vuk, medvjed, lisica, srna, vidra, kuna, divlja mačka, vjeverica, puh

16643 pregleda 9 komentar(a)
Foto: NPCG
Foto: NPCG

Prvi put od 2018. godine, kamere zamke u Nacionalnom parku Biogradska gora snimile su ovih dana vuka.

To su juče saopštili iz preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG).

“Stigla je i potvrda da tragovi koje su nadzornici NP Biogradska gora primijetili ranije ovog mjeseca pripadaju vuku. Kamere zamke u NP Biogradska gora snimile su pored ostalih životinja i vuka, koji je posljednji put primijećen na snimcima 2018. godine”, objavljeno je juče na zvaničnoj Fejsbuk stranici tog preduzeća koje upravlja najvažnijim prirodnim bogatstvima u državi.

Iz Nacionalnih parkova kazali su i da je trend populacije vukova u posljednje vrijeme u padu.

“Pa je ova informacija veoma bitna za biologe u JPNPCG”, navodi se u saopštenju.

Iz NPCG podsjećaju i da se Vuk, kao zaštićena vrsta, nalazi na međunardnim direktivama i konvencijama među kojima su Bernska konvencija - Appendix II, EU Habitat direktiva - Annex II, Annex IV i Annex V, Cites konvencija - Appendix I i Appendix II.

Prve kamere zamke za detekciju životinja u Nacionalnom parku Biogradska gora postavljene su 2016. godine, u okviru projekta “Posmatranje medvjeda”. Kamere zamke postavljaju se u cilju detekcije životinjskih vrsta.

Iz NPCG ukazuju da je životinjski svijet Biogradske gore raznovrstan i da ga, pored ostalog, čini preko 200 vrsta ptica i 80 vrsta leptira, te tipični sisari, među kojima su vuk, medvjed, lisica, srna, vidra, kuna, divlja mačka, vjeverica, puh.

Bonus video: