Ovo su najčešće greške prilikom kupanja pasa

Rijetki su psi koji se rado kupaju u kućnim uslovima, a vlasnici često prave greške koje ovu aktivnost dodatno komplikuju
1490 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Razlozi za kupanje pasa su više nego ubjedljivi: otklanja se nečistoća koja se zadržava na dlaci i raznosi po kući, smanjuje se linjanje, smanjuje mogućnost alergijskih reakcija i održava se dobro zdravlje krzna i kože.

Međutim, dok za nas kupanje ili tuširanje ima umirujuće dejstvo, za pse je ova aktivnost sve samo ne opuštajuća, piše Petface. Rijetki su psi koji se rado kupaju u kućnim uslovima, a vlasnici često prave greške koje ovu aktivnost dodatno komplikuju.

Neadekvatna temperatura vode

Voda treba da bude mlaka. Previše topla ili hladna stvara neprijatnost kod ljubimca, pa to može da stvori otpor prema kupanju za duži period. Da biste podesili temperaturu, radite to kao što bi radili prilikom kupanja bebe. Provjerite temperaturu na svojoj nadlaktici, jer je taj dio kože najosjetljiviji na temperaturu. Ako vam prija, to je to!

Previše jak mlaz vode

Najlakše je da psa okupate koristeći tuš. Međutim, kombinacija glasnog zvuka tekuće vode i previše snažnog mlaza, po pravilu plaši ljubimca. Zbog toga prvo smanjite pritisak. Umjesto da direktno usmjerite mlaz vode na tijelo psa, pustite da voda klizi preko vašeg dlana i tako natopite krzno. Još je bolje ako dlan postavite na tijelo ljubimca dok se voda sliva, jer će ga to dodatno umiriti.

Pogrešan izbor šampona

Nikada nemojte koristiti svoj šampon, pa čak ni onaj koji je namijenjen kupanju beba i djece. Koža pasa ima potpuno drugačiji PH balans od ljudi. Po pravilu, šamponi za ljude isušuju kožu pasa. Postoje veoma dobri i kvalitetni šamponi za kućne ljubimce, pa se posavjetujte sa veterinarom oko izbora, pogotovu ukoliko vaš pas ima nešto osjetljiviju kožu.

Nedovoljna primjena šampona

Većina vlasnika misli da poslije nanošenja šampona na krzno psa treba sačekati neko vrijeme da se šampon upije. Ovo je jedna od klasičnih grešaka jer se tako neće ukloniti prljavština i masnoća iz dlake. Umjesto toga, prstima utrljavajte šampon u krzno i masirajte kožu ljubimca bar četiri minuta.

Počnite od nogu i postepeno idite ka licu koje je najosjetljivija regija prilikom kupanja. Naravno, pazite da šampon ne uđe u oči i obratite pažnju da voda i šampon ne uđu u ušni kanal. Ispiranje šampona obavite obratnim putem. Počnite od glave, a završite sa nogama. Logično, tako će se šampon i voda sa nečistoćom isprati bez zadržavanja u dlaci i na koži.

Loša tehnika četkanja

Psa treba iščetkati prije i poslije kupanja. Četkanje se u zavisnosti od vrste dlake savjetuje od jednom, pa do bar četiri puta nedjeljno. Ova aktivnost može biti neprijatna i bolna ukoliko se krzno umrsi i ućeba, a kupanje uglavnom ne doprinosi tome da se ova pojava eliminiše.

Posavjetujte se sa veterinarom ili grumerom koji vrstu četke da nabavite i koliko često da četkate svog psa. To će pomoći da efekti kupanja budu mnogo bolji. Neadekvatna oprema, loša tehnika četkanja i zamršena dlaka samo će pojačati otpor psa prema kupanju.

Previše brzo sušenje

Prije kupanja obezbijedite dovoljno suvih peškira kojima ćete obrisati psa. Nema ničeg goreg od jurcanja za mokrim psom po kući. Većina vlasnika želi što prije da obriše i osuši ljubimca. Peškire koristite da izvučete što više vode iz krzna ali ne i da ga potpuno isušite. Zapravo, krzno ne treba da bude mokro, nego vlažno. Tako ćete ga i lakše iščetkati.

Ako koristite fen za sušenje, pazite. Teško je prilagoditi temperaturu kod fenova za kućnu upotrebu. Psi ne vole ni zvuk ni visoku temperaturu koju proizvode ovi uređaji. U suštini, bilo bi dobro da psu dopustite da se poslije kupanja sam „doradi“ lizanjem vlažne dlake jer će ga to i dodatno umiriti.

Previše često kupanje

Većina pasa sama uređuje i čisti svoje krzno. Veterinari čak preporučuju kupanje samo onda kada je to neophodno – kada je krzno zaista zaprljano. Redovno, „subotnje“ kupanje nije baš preporučljivo. Previše često kupanje može da dovede do isušivanja kože jer će se ukloniti prirodna masnoća koja se normalno proizvodi. O dinamici kupanja, najbolje je da se konsultujete sa svojim veterinarom, a ona zavisi od vrste dlake, osjetljivosti kože i uslova života ljubimca.

Bonus video: