Ako želite ostati u formi i u poznim godinama, nabavite psa

"Iznenadila nas je činjenica da su vlasnici pasa prosječno dnevno bili fizički aktivniji i da su provodili manje vremena u zatvorenim prostorima čak i za vrijeme najhladnijih, najmračnijih i najkišovitijih dana"
57 pregleda 0 komentar(a)
šetnja, pas, Foto: Shutterstock
šetnja, pas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.09.2017. 16:14h

Naučnici dva britanska univerziteta sproveli su anketu čiji su rezultati pokazali da je fizička aktivnost koja uključuje šetnju psa je veoma začajna za održavanje forme osoba treće životne dobi, posebno u zimskom razdoblju.

Naučnici sa Univerziteta East Anglia (UAE) i Kembridža aproveli su anketu među 3000 starijih osoba koje su morale odgovoriti imaju li psa i izvode li ga u šetnju. Potom su im dali akcelerometre koji su neprestano mjerili nivo njihove fizičke aktivnosti tokom sedmodnevnog perioda.

"Svima nam je poznato da nivo fizičke aktivnosti opada s godinama", rekao je dr. Ju-Cu-Vu, vođa istraživanja koji surađuje s oba univerziteta.

Naučnici su očekivali da će anketa pokazati kako "šetači pasa" rjeđe pribjegavaju sjedilačkom načinu života od ostalih učesnika studije, a rezultati su pokazali da vlasnici pasa prosječno dnevno provode pola sata manje sjedeći.

"Iznenadila nas je činjenica da su vlasnici pasa prosječno dnevno bili fizički aktivniji i da su provodili manje vremena u zatvorenim prostorima čak i za vrijeme najhladnijih, najmračnijih i najkišovitijih dana u odnosu na osobe treće životne dobi bez pasa za dugih, sunčanih i ugodno toplih ljetnih dana", kazao je Endi Džons, vođa studije i profesor javnog zdravstva na Univerzitetu UEA.

S obzirom na to da su se morali prilagoditi potrebama kućnih ljubimaca, njihovi vlasnici bili su prisiljeni i na veću i češću fizičku aktivnost.

Džons je dodao kako ne preporučuje svim seniorima brigu o psima, budući da nisu svi u stanju voditi brigu o tim kućnim ljubimcima na pravi način.

Iznio je alternativu - uključenje seniora u programe šetnje pasa iz skloništa za nezbrinute životinje dvaput nedeljno. Istaknuo je da je u sklopu takvog programa mogućnost otkazivanja šetnje bila rjeđa od otkazivanja vježbanja sa vršnjacima.

Osim podsticanja fizičke aktivnosti starijih osoba, psi im skraćuju trenutke usamljenosti, posebno ako žive sasvim sami.

Usto, aktivnost šetnje psa potiče osobe treće životne dobi na razgovor s drugim vlasnicima pasa, a konverzacija ne mora nužno biti o ljubimcu.

Psiholog Andrea Bic tvrdi da su ranije studije pokazale povećanje nivoa oksitocina, hormona sreće, kod mnogih ljudi za vrijeme kontakta s psom.

"Smanjuje se nivo stresa i tjeskobe, a jača osjećaj povjerenja", kazala je Bic.

Rezultati studije objavljeni su u stručnome časopisu Journal of Epidemiology and Community Health, prenosi Hina.

Bonus video: