Korisna pravila za sigurnu dječiju igru sa psom

Dok jede ili spava nemojte ga uznemiravati, jer pas u tim trenucima treba apsolutni mir. Tek kada završi s jelom ili spavanjem, onda se možemo igrati s njim
81 pregleda 0 komentar(a)
pas, dijete, Foto: Shutterstock
pas, dijete, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.05.2017. 17:14h

Pas je čovjekov najbolji prijatelj, to ćemo često reći, a od trenutka kada dođe u naš dom vrlo brzo postaje član cijele porodice.

Odrasli već znaju kako se ponašati u blizini psa, ali tome bi trebalo podučiti i naše najmlađe. Pet jednostavnih pravila pomoći će djeci da se na siguran način upoznaju s psom kojeg sretnu u parku ili se bezbrižno igraju s onim kojeg su već upoznali.

Pitajte za dopuštenje prije maženja

Naučite svoje dijete da uvijek stoji malo odmaknuto i unaprijed pita za maženje psa. Ne vole svi psi maženje i neće svi reagovati na isti način. Jednom kada vam se pas približi, nježno ga pomilujte ispod brade.

Pokažite psu da ste prijateljski nastrojeni

Iznenadni pokreti rukom mogu preplašiti psa jer mu predstavljaju prijetnju. Pas tako može u sekundi postati agresivan.

Za početak treba blago skrenuti pogled, jer direktan kontakt očima za njih može predstavljati prijetnju, te se tihim i blagim glasom obratiti psu. Naučite djecu da ispruže dlan udaljen nekoliko centimetara od psa. Na taj način pas će se moći polako približiti i pronjuškati vas, prenosi Avaz.

Pas nije igračka

Jednom kada vam se pas približi, nježno ga pomilujte ispod brade. Psi tako mogu vidjeti gdje su vam ruke, te se tako osjeća puno sigurnijim. Pas nije igračka i ne dopustite svome djetetu da ga povlači za uši ili rep.

Mislite kao pas

Dok jede ili spava nemojte ga uznemiravati, jer pas u tim trenucima treba apsolutni mir. Tek kada završi s jelom ili spavanjem, onda se možemo igrati s njim.

Igrajte se s dvije loptice

U onom trenutku kada vam pas donese jednu lopticu, neka djeca odmah pokažu drugu. Pas će tako automatski ispustiti lopticu iz usta kako bi uhvatio drugu. Tada vaše dijete može sigurno pokupiti lopticu.

Bonus video: