Da li je vaš pas pod stresom?

Uz malo strpljenja i mnogo ljubavi pomoći ćete ljubimcu da prevaziđe ovo stanje
3 komentar(a)
pas i mačka, Foto: Shutterstock
pas i mačka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.03.2017. 12:14h

Većina vlasnika svjesna je činjenice da njihovi ljubimci pate od anksioznosti i stresa od razdvajanja ukoliko predugo ostaju kod kuće sami. Međutim, postoji još mnogo faktora i svakodnevnih situacija koje uznemiravaju pse, a neki od oblika ponašanja vam mogu ukazati da je vaš ljubimac pod stresom...

Ličnost vašeg ljubimca igra značajnu ulogu u tome kako on zapravo reaguje na različite situacije. Zaista je važno da prepoznate ovakva ponašanja kako biste ga lakše izmjenili i uklonili uzroke što je prije moguće.

Evo nekih od najznačajnijih i najčešćih znakova stresa kod pasa:

• Destruktivno ponašanje, griženje namještaja i drugih stvari; • Prekomjerno lajanje i u kući i van nje; • Izvršavanje nužde u kući; • Iznenadno režanje, pa čak i ujedanje članova porodice kojima je pas privržen; • Fizički znaci bolesti, kao što su povraćanje, proliv, gubitak apetita, kožne alergije, pretjerano lizanje i čupanje krzna; • Burne reakcije prilikom posjete veterinaru.

Uzroci stresa variraju. Nema sumnje da je vaš pas pod stresom ukoliko je predugo kod kuće usamljen. Međutim, postoje i drugi okidači stresa, kao što je dolazak bebe u porodicu.

Baš kao i kod ljudi, svakodnevnim vježbanjem pomoći ćete psu da se oslobodi stresa. Pokušajte da uspostavite dnevnu rutinu vježbanja i šetnje.

Ukoliko bi trebalo da se preselite u novi dom, važno je još jednom utvrditi tu rutinu što je brže moguće kako biste olakšali vašem psu da se privikne na novonastalu situaciju.

Važno je i da pas ima svoje mjesto, omiljeno ćebe i igračke kako bi što udobnije prevazišao stres.

Naravno, uvijek se treba posavjetovati sa vašim veterinarom, ukoliko prepoznate znakove stresa kod vašeg psa. Uz malo strpljenja i mnogo ljubavi pomoći ćete ljubimcu da prevaziđe ovo stanje, renosi Životinje.rs.

Bonus video: